Onder fysiotherapeuten, sporters en trainers van teamsporten met een verhoogde kans op het krijgen van een ‘Jumpers Knee blessure’ bestaat een groeiende behoefte aan meer informatie over de mogelijkheden voor preventie en behandeling van deze blessures. Dit blijkt uit een inventarisatie in opdracht van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG).

jumpers knee2De Jumper’s Knee (springersknie; patellapees tendinopathie) is een veel voorkomende knieblessure bij sporters die regelmatig te maken hebben met sprongbelasting; zoals basketballers, handballers, korfballers & volleyballers. Door overbelasting raakt de knieschijfpees geïrriteerd en dit veroorzaakt pijn tijdens en na het sporten.

Sporters en fysiotherapeuten verschillen deels in hun visie over de behandeling van de Jumper’s Knee. Sporters noemen rust als de meest genoemde oplossinng (74%), vaak in combinatie met oefentherapie (68%). (Sport)fysiotherapeuten geven de voorkeur aan een combinatie van rust met oefentherapie (90%) slechts de helft noemt (ook) rust.

Vier van de tien sporters, driekwart van de trainers en negen van de tien (sport)fysiotherapeuten geven aan behoefte te hebben aan informatie over knieklachten in het algemeen en/of over de Jumper’s Knee in het bijzonder. Deze en andere resultaten staan beschreven in de rapportage:

Jumper’s Knee – ervaringen en informatiebehoefte bij sporters, trainers en (sport)fysiotherapeuten.

Klik hier voor meer informatie over de Jumpers Knee.