“Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.”

 

Schrijft de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) op de website voor management in de voedingsmiddelenindustrie. Het NCV geeft aan dat de vermeende effecten van gluten nauwelijks een wetenschappelijke basis kennen. Slechts een klein gedeelte van de Nederlandse bevolking is gebaat bij een glutenvrij dieet, zij die een glutenintolerantie hebben. Dat Nederlanders minder gluten willen eten komt volgens NCV door de overgewaaide hype uit Amerika. In Amerika eet bijna 20% geen gluten meer. Wanneer je geen glutenintolerantie hebt, pleit het NCV juist voor glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt omdat hier juist heel veel gezonde bouwstoffen en vezels in zitten.

 

Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit, sluit zich aan bij bovenstaand verhaal. Brood is helemaal niet slecht, zo lang je dit eet in een gebalanceerd dieet. Ook al zijn gluten relatief laat (met de komst van landbouw) in onze voedingswaren terecht gekomen, wil dat volgens Van Boekel niet betekenen dat we dit niet of slecht verdragen. Is brood dus gezond? “Natuurlijk. Vanwege de vezels, mineralen, eiwitten en langzame koolhydraten. Natuurlijk kun je ook havermout eten in plaats van brood, zoals ‘De Voedselzandloper’ aanraadt: havermout bevat veel minder gluten dan tarwe en spelt. Maar voor de structuur van brood zijn gluten heel essentieel,” aldus Van Boekel. Lees hier het hele interview met de hoogleraar.

brood2