Boerenkool is één van de meest gezonde groenten. Het biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënten die allemaal in grote hoeveelheden in deze groente voorkomen.

Boerenkool wordt regelmatig getest op antikankerwerking; er zijn nu 5 kankersoorten waarvan het bekend is dat boerenkool er tegen helpt. Boerenkool is een razend populaire groente in de VS, wat vooral komt door zijn nieuwe status als superfood, welke is gebaseerd op de enorme hoge voedingswaarde en de uiteenlopende mogelijkheden die boerenkool heeft voor topkoks. In de VS wordt boerenkool kale of borencole genoemd.

Boerenkool is in Nederland al jaren een begrip als groenten. Maar New York heeft boerenkool de afgelopen jaren ontdekt. In exquise restaurants in hip New York werd de boerenkool ineens als een trendy groente beschouwd en verkocht men boerenkoolsla, boerenkoolsoep, gefrituurde boerenkool, boerenkoolquiches en gebruikte men boerenkool als garnituur.

 

Bijzonder hoge vitamines en mineralen
Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool in 250 gram boerenkool zit: 2600% van de ADH voor vitamine K, 700% van de ADH voor vitamine A, 180% van de ADH voor vitamine C, 52% van de ADH voor mangaan, 20% van de ADH voor koper en 20% van de ADH voor calcium.

 

Bereidingswijze boerenkool

Om de voedingswaarde van de boerenkool te behouden kan je het best de boerenkool 5 minuten stomen, 1 a 2 minuten blancheren, of rauw eten.

Boerenkool barst van de antioxidanten, bevat ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaten. Glucosinolaten in het lichaam worden omgezet tot stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden. Er is wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat boerenkool werkt tegen blaaskanker, darmkanker, eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker.

 

Eettips boerenkool

Behalve boerenkool eten in een stamppot, kun je boerenkool op talloze manieren in de keuken gebruiken. Wanneer je rijst opbakt met diverse groenten, kun je er ook eens voor kiezen om een handje boerenkool erdoor te mengen. Het is een ideaal blad om rauw te eten in een gemengde sla of om een omelet mee te vullen. Denk ook eens aan het maken van een boerenkool- roomsoep.

boerenkool pompoen