hardloopschoenen“Als je veel sport zijn goede schoenen een ‘must’. Dat geldt voor zowel volwassenen als kinderen,” aldus Fysiomeds sportarts Jessica Gal. Wanneer er iemand bij haar komt met klachten aan de voet, knieën, heupen of rug, vraagt Jessica altijd of ze hun sportschoenen mee willen nemen.

“Een schoen geeft veel informatie. Als iemand voeten heeft die de neiging hebben naar binnen te zakken en diegene traint niet op geschikte schoenen, dan zou dat een oorzaak kunnen zijn van de blessure,” aldus Jessica.

In het algemeen kun je zeggen dat een goede sportschoen:

  • een stevige hielkap moet hebben die de hiel goed omsluit;
  • comfortabel moet zitten;
  • goed moet aansluiten rond de voet, maar niet te strak moet zitten;
  • stevig is in het middenstuk;
  • aan de voorzijde een buigpunt heeft, daar waar de tenen ook buigen;
  • van materiaal gemaakt is dat voldoende ademt om zweetvoeten en blaarvorming te voorkomen.


Elke sport stelt eigen eisen

Maar elke sport is anders en stelt zijn eigen eisen. Een zaal heeft meestal een harde, stroeve ondergrond. Dan is het belangrijk dat de schoen een goede demping geeft en een stevige ondersteuning bij zijwaartse bewegingen.

Bij hardlopen maakt de voet continu dezelfde beweging. Een goede hardloopschoen is daarom licht, geeft een goede demping, heeft een goede stabiliteit, en bevordert de afwikkeling van de voet. In deze categorie heb je twee soorten schoenen: De neutrale en de anti-pronatie schoen.
Neutrale hardloopschoenen zijn geschikt voor lopers met een neutrale voetvorm, en bij wie de voet bij het neerkomen weinig doorzakt en naar binnen kantelt. De enkel blijft min of meer recht boven de voet staan.
Bij anti-pronatie schoenen helpt een zogenaamd antipronatieblok aan de binnenkant van de voet voorkomen dat de voet naar binnen kantelt bij het afwikkelen. Een lichte mate van pronatie is goed om de schok van het neerkomen te dempen, maar als de kanteling of pronatie te groot wordt, kunnen blessures van de voet, onderbenen, knieën en zelfs de heupen en rug ontstaan.

Bij volwassenen kan het lichaamsgewicht ook een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van sportschoenen. Een zwaarder iemand heeft een steviger zool met meer demping nodig.


Oefeningen

Als een sportschoen niet goed zit en te weinig ondersteuning biedt, kunnen voeten en knieën overmatig naar binnen knikken en kunnen blessures optreden.

“Stabiliteit is belangrijk om blessures te voorkomen,” aldus Jessica. “Gelukkig kun je stabiliteit zelf goed trainen door oefeningen te doen die de voet en enkelspieren verstevigen. Bijvoorbeeld door op een handdoek te gaan staan en die met je tenen op te krullen. Een andere oefening is om op een baan te gaan staan en dan door te zakken. Let er wel op dat de knie naar voren blijft wijzen. Dit kun je doen tijdens het tandenpoetsen.”

Lees hier meer over het voorkomen van blessures. Per sport staat beschreven waar je op moet letten bij het kopen van schoenen.