De asperge is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Het aspergeseizoen begint jaarlijks in april en is betrekkelijk kort; in Nederland ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar. De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels.

Aspergevelden Witte asperges moeten heel goed geschild worden anders zijn ze draderig. Het beste is het achterste van de asperge af te breken op het natuurlijke breekpunt. Het achterste stukje van een asperge is namelijk taai en kun je beter niet eten. De witte asperge is minder pittig van smaak dan de groene. Groene asperges zijn behalve krachtiger en kruidiger van smaak, ook rijker aan vitamines dan de witte exemplaren. Groene asperges hoef je niet of nauwelijks te schillen. Asperges bevatten maar heel weinig calorieën, ongeveer 20 calorieën per 100 gram. Ze zijn vetvrij en passen dus heel goed in een gezond dieet.

Asperges bezitten een hoog gehalte aan vitamine C, E, K en foliumzuur (vitamine B11). Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant in het lichaam en is deze nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel in je lichaam en speelt een rol bij de regulatie van de stofwisselingen in de cellen. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en tot slot is foliumzuur nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.