Brood

Brood heeft in vrijwel elk verantwoord en gezond dieet en voedingspatroon een belangrijke plaats. Het levert je energie, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen heb je elke dag nodig. Door brood te eten, krijg je deze stoffen op een gemakkelijke manier binnen. Een gemiddelde snee brood bevat zo’n 15 gram koolhydraten, 4 gram eiwitten en 1 gram vet. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%). Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig. Dat is een goede energieleverancier voor ons lichaam. Daarnaast bevat brood ook eiwit. Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze lichaamscellen.

 

En nog een pluspunt: over het algemeen bevat brood weinig vet. Dat komt omdat er voor het maken van het deeg nauwelijks vet nodig is. Een graankorrel bevat wel van nature wat vet, maar niet veel.

Daarnaast levert brood een aantal belangrijke vitamines, met name vitamines B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). Brood, vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood, zit ook boordevol mineralen. Denk hierbij aan voedingsstoffen als ijzer, zink, koper, magnesium, selenium, kalium, fosfor en jodium. Mineralen zijn nodig bij allerlei processen. De mineralen zitten vooral in het buitenste deel van de graankorrel. Daarom is het gehalte aan mineralen in volkorenbrood en meergranenbrood op basis van meel groter dan in witbrood of een croissant.

Ook bevat brood veel voedingsvezel. Voedingsvezel is een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Ze zorgen ervoor dat de darmen goed werken. Ze zijn belangrijk voor een goede stoelgang. Ze verminderen de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker. Ook zorgen ze voor een ‘vol gevoel’ in de maag. Dat is belangrijk voor wie op zijn gewicht wil letten. Het is daarom belangrijk elke dag voldoende voedingsvezel te eten.

Speltbrood

Speltbrood wordt niet gemaakt van tarwe, maar van speltgraan. Speltbrood is erg gezond. Dit komt omdat de voedingsstoffen in het speltgraan zich allemaal bevinden in de speltkorrel. Dit is bij tarwe precies het tegenovergestelde. Bij tarwe zitten deze voedingsstoffen in de kiem en zemel.

Wanneer tarwe gemalen wordt zal het veel van de goede voedingsstoffen verliezen door dit proces. Wanneer spelt gemalen wordt, zal het overgrote deel van de goede voedingsstoffen aanwezig blijven. Dit betekent dat wanneer je speltbrood eet, je per snee meer goede voedingsstoffen binnenkrijgt dan enig ander brood.

Zuurdesembrood

Zuurdesem- of desembrood is brood waarbij het deeg niet met behulp van gist is gerezen, maar met zurig deeg als rijsmiddel. Desem is zuur geworden deeg. Er wordt een dun beslag van (bijvoorbeeld volkoren- of spelt) meel en water gemaakt en dat moet rusten. Na enkele dagen ontstaat de benodigde microflora van gisten en bacteriën (fermentatie). Het beslag begint op te borrelen en je ruikt een frisse zure geur. Bij het deeg maken wordt iets van dit zure desem deeg toegevoegd om het brooddeeg te laten rijzen. Doordat zuurdesembrood lang rijst, heeft het een bijzondere en volle smaak. Desembrood is daarnaast wat steviger dan gistbrood.