Bij het samenstellen van een maaltijd is de voedingswaarde van de maaltijd een van de belangrijkste punten die aandacht verdienen, juist bij het maken van een salade. Een maaltijd moet zijn samengesteld uit: koolhydraten, eiwitten en vetten. De koolhydraatbronnen in deze salade zijn de groenten en de rijstpasta. De eiwitbron is kip en voor de onverzadigde vetten wordt gezorgd door de basilicumdressing. Al met al een uitgebalanceerde maaltijd met de juiste nutriënten in de juiste verhoudingen.

Breakfast

  • Koolhydraten als bron van energie

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood, rijst en pasta, maar ook in aardappelen en peulvruchten. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. De gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wilt eten, 40-70% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

brood

 

  • Eiwitten voor herstel

 

Eiwit is, net als koolhydraten en vet, een voedingsstof. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Eiwit is nodig voor de groei en vorming van nieuwe weefsels en tevens voor het repareren van beschadigde weefsels. Eiwitbronnen zijn onder andere kip, vis, rood vlees, melk, kwark, yoghurt, ei, bonen, noten, en tofu. Een gebalanceerde voeding bevat ten minste 10, en maximaal 25 procent van de energie van de totaal geconsumeerde voeding als eiwit.

melk

  • Vetten: kies gezonde onverzadigde vetten als bron van vet

 

Vet is een bron van energie, vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vetten. Om de

kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het van belang te kiezen voor producten met zo min mogelijk verzadigd vet (het slechte vet) en geen of weinig

transvet. Onverzadigde vetzuren, oftewel goede vetten, zijn onder andere aanwezig in olijfolie, avocado, vis, noten, soja olie en zonnebloemolie.

avocado