Couscous
Couscous komt van de durum-tarwe waarvan tarwemeel wordt gemaakt en groeit vooral in de Verenigde Staten en Zuid-Europa. Het is een gerecht van gaar gestoomde korrels van tarwemeel. Er zijn verschillende soorten: fijn, middel en grof. Naast tarwe kan het graanproduct couscous ook van gierst gemaakt worden. Gierst heeft een gezondheid bevorderend effect tegen hart- en vaatziekten en diabetes, mede door de aanwezigheid van magnesium, fosfor en antioxidanten.
Couscous bevat belangrijke B-vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Couscous is koolhydraatrijk en wordt in plaats van rijst, aardappelen of pasta gegeten. Couscous bevat veel vezels, alleen niet zoveel vezels als in aardappelen of zilvervliesrijst. Belangrijke mineralen die in couscous zitten zijn ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Oorspronkelijk komt couscous uit Noord-Afrika en wordt traditioneel gegeten met gestoofde groente, vlees of visgerechten. Dit wordt dan opgediend in een tajine met onderop de couscous. Verder wordt couscous gezien als een duurzaam product, omdat de teelt van tarwe een lage klimaatbelasting heeft. Daarbij kost het koken ervan relatief weinig energie door de korte bereidingstijd. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van couscous is 75 gram per persoon.
Feta
Feta behoort tot de familie ongerijpte, witte kazen. Het is een Griekse kaas, zacht en iets brokkelig van structuur. De smaak is licht zurig en zout. De kaas wordt niet gemaakt op basis van koemelk, maar op basis van schapen- en/of geitenmelk.
Feta mag niet zomaar ‘feta’ heten maar moet aan een aantal ‘feta-geboden’ voldoen volgens de Griekse wetgeving. De kaas moet bijvoorbeeld minstens 60 dagen gerijpt zijn, watergehalte mag niet meer dan 65% zijn en het vetgehalte minstens 43% en er mag geen melk of andere vormen van melk (poeder, eiwitten, caseïne) dan alleen schapen- of geitenmelk gebruikt worden. De kaas wordt geproduceerd door dierenrassen, die op traditionele manier gevoerd worden in bepaalde begrensde gebieden. Tot deze begrensde gebieden behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en Lesbos. Wat betreft de voedingswaarde bevat feta kaas vitamine A, B-vitamines en vitamine D en de mineralen calcium en magnesium. Als er gekeken wordt naar de hoeveelheid vet en kcal ten op zichten van andere kazen, dan behoort feta tot de 40+ kaas. Wel bevat feta iets minder vet en kcal dan Edammer- of Gouda kaas. Hoe meer vet een kaas bevat, hoe minder eiwitten en meer kcal. Een kaas bestaat alleen uit vetten en eiwitten en dus niet uit koolhydraten. De aanbeveling voor de dagelijkse hoeveelheid (ADH) kaas is 1.5 plak of 30 gram.