De eetweetjes van 9 november.

Geitenkaas

Geitenkaas is in tegenstelling tot ‘gewone’ kaas, gemaakt van geitenmelk en niet van koemelk. Ook is gewone kaas geel van kleur en geitenkaas juist wit van kleur, omdat geiten caroteen (oranje van kleur) omzetten in kleurloze vitamine A.

Beide kazen bestaan uit vet, al wordt geitenkaas gezien als een 30+ kaas en is relatief laag in cholesterol. De praktijk leert dat voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine en maag-darm klachten geitenmelk uitkomst kan bieden. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling.

Bramen

Bramen zijn voedzaam en zitten boordevol met antioxidanten. Deze bestrijden vrije radicalen en helpen hiermee tegen de beschadigingen van cellen en weefsels. Op langere termijn wordt hiermee de kans op ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten verkleind.

Vitamine C en E springen hier uitzonderlijk goed uit ten opzichte van de andere antioxidanten. Bramen bevatten veel Vitamine C, die bij het bestrijden van vrije radicalen, bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en dus de gezondheid.

Honing

Voor de meesten van ons is honing een lekkere zoetstof die vaak dat ‘extraatje’ geeft in een gerecht. Daarbij wordt honing geproduceerd door honingbijen uit de nectar van bloemen en is honing dus een natuurlijke zoetstof. Desondanks geeft honing toch altijd dat ‘extraatje’ energie.

We moeten namelijk niet vergeten dat honing voor 100% uit suikers bestaat en 1 eetlepel honing ons al 64 kcal levert. Uit onderzoeken komt dat honing een antibacteriële werking heeft en daarmee onze weerstand verhoogt. Ook zou honing ons immuunsysteem versterken.