Kokosmelk

Kokosmelk is niet het vloeibare gedeelte van de kokosnoot, maar wordt verkregen door verse of gedroogde geraspte kokos met water te vermengen en dit vervolgens uit te knijpen. Het geraspte, witte vruchtvlees van een rijpe kokosnoot wordt gemengd en gekneed met warm water. Meestal gewoon water, soms ook met het zogenaamde kokoswater afkomstig uit de kokosnoot. Daarna wordt het mengsel in een kaasdoek uitgeknepen. Het dikke, romige vocht noemt men kokosroom, coconut cream of santen kental (de Indonesische benaming). Dit proces wordt herhaald, de kokospulp wordt dus voor een tweede keer gemengd met warm water. Het vocht dat men er nu uitknijpt is minder dik en noemt men kokosmelk, klappermelk of santen. Wat men in blikvorm verkoopt als kokosmelk is vaak een mengsel van de bovenstaande twee en kan enorm variëren in dikte en in vetgehalte. Omdat verse kokosmelk al binnen een dag kan verzuren word het ingekookt. Die blokken geconcentreerde kokosmelk heten kokoscrème, creamed coconut of blok santen. Deze is vele maanden houdbaar.

 

Kokosmelk wordt in het Westen vooral gebruikt bij de bereiding van curry’s of in alcoholische drankjes. Het kan vanwege de zoete en romige smaak ook prima worden gedronken. Een pluspunt van kokosmelk is dat de smaak niet verloren gaat wanneer het wordt verhit. Een minpunt is het relatief hoge vetgehalte. Per 100 gram bevat kokosmelk gemiddeld 180 calorieën, 2 gram eiwit, 3.5 gram koolhydraten, 13.6 gram vezels en 18 gram vet. Kokos is een bron van gezonde verzadigde vetten. De vetten uit kokos zijn gemakkelijk voor het lichaam opneembaar en zonder moeite in pure energie om te zetten.

Sesamolie

Sesanum indicum is de botanische naam van de bekende sesam. Deze plant vindt zijn oorsprong in Afrika en werd van daaruit verspreid naar China en India en later naar de rest van de wereld. Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20% eiwit. Sesamzaad bevat veel meervoudige onverzadigde vetzuren, waaronder omega- 9 (oleumzuur) en omega- 3 (linoleenzuur). Deze vetzuren hebben een cholesterol verlagend effect waardoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Daarnaast bezit sesamolie ook een hoog gehalte aan lecithine, een vetzuur dat bij jonge kinderen helpt hun zenuwstelsel te bouwen. Sesamolie is ook een uitstekende bron van calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, mangaan, koper en de vitamines B1, B6, B2, B3, B9. Ook is deze olie een rijke bron van vezels.

Aziatische sesamolie wordt geperst uit gepelde, geroosterde sesamzaadjes. Dit kunnen zwarte of witte sesamzaadjes zijn. De kleur van sesamolie is redelijk donker en de smaak intens nootachtig. Aziatische sesamolie wordt voornamelijk gebruikt om een gerecht smaak te geven. Het wordt afgeraden om met sesamolie te wokken of te frituren. De olie zou snel verbranden en de smaak snel afnemen. Westerse sesamolie wordt koudgeperst uit ongepelde en ongeroosterde sesamzaadjes. Deze olie is veel lichter van kleur, licht zoetig en zachter van smaak. Deze olie is wel geschikt om mee te wokken, bakken of te frituren.