Deze week staan linzen centraal in de eetweet:

Linzen

Linzen zijn geen groenten, maar peulvruchten. Linzen bevorderen onze gezondheid, omdat ze rijk zijn aan ijzer, vezels en eiwitten. Ook kun je de mineralen koper, fosfor, magnesium en de vitamines B1 en foliumzuur (B11) erin terug vinden. Peulvruchten verlagen het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en osteoporose. De Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid is 30 gram peulvruchten per dag.

Door het hoge vezelgehalte in linzen wordt het spijsverteringskanaal op een positieve manier gestimuleerd. Verder kunnen foliumzuur en magnesium bijdragen aan een gezond hart doordat het de calciumaanslag in de aderen kan reduceren en het bloedvat hierdoor schoon blijft. Het bloed blijft zo goed stromen voor het vervoeren van zuurstof en verschillende voedingsstoffen.

 

Linzen hebben een gezondheidsbevorderende werking voor diabetes patiënten. Linzen bevatten namelijk veel energie, maar worden toch langzaam opgenomen in de bloedbaan waardoor de bloedsuikerspiegel niet teveel schommelt.

Van linzen kun je dus linzensoep maken, maar je kunt zo ook meebakken met aardappelen, voor door de salade of meekoken met de rijst. En vergeet de smaakmakers knoflook en ui niet om mee te combineren en te variëren. Linzen komen in veel kleuren voor: witte, bruine, groene, rode, gele, oranje, roze, en bruin wit gespikkelde. Ook zijn er nog koraallinzen en flageolets. Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is niet altijd nodig. Linzen kunnen binnen 15 minuten gaar gekookt worden.