Eieren zitten vol eiwitten en spinazie vol ijzer, dat is bij vrijwel iedereen bekend.Maar er zit nog veel meer in de 2 hoofdbestandsdelen van het menu van deze week. Wat precies?! En hoeveel eieren mag je eigenlijk eten per week? En wanneer is spinazie juist ongezond?

Eieren

Een gemiddeld ei weegt 50 gram is 74 kcal en bevat 7 gram eiwit, 5 gram vet en 0 gram koolhydraten. Een ei bestaat voor 60% bestaat uit het eiwit, 30% is dooier en 10% is eischaal. Er is een verschil in samenstelling tussen het eiwit en de eierdooier. Over het algemeen zijn eieren een goede bron van hoogwaardige eiwitten, namelijk alle essentiële eiwitten in goede verhouding.

Essentiële eiwitten kan het lichaam niet zelf maken en dient dus via voeding verkregen te worden. Het meeste van deze eiwitten bevindt zich in de eierdooier. Maar ook de vetten zoals lecithine, cholesterol en vooral onverzadigde vetten zijn in de eierdooier te vinden.

Vitamines

Cholesterol vergoot de kans op hart- en vaatziekten. Eieren bevatten veel vitamine A, B11, B12, E, D en mineralen zoals ijzer, fosfor en seleen.

Vooral in de eierdooier zit ijzer, foliumzuur (B11), de vitaminen B2 en B12 en de vet oplosbare vitaminen E en D. Het eiwit is het cytoplasma van het ei en bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste eiwitten en water.

Op ieder ei staat een stempel waarvan het eerste getal
vertelt hoe de kip geleefd heeft.
0= biologisch ei
1= vrije-uitloopei
2= scharrelei
3= kooi-ei

Conclusie

Eieren zijn lekker, voedzaam, gemakkelijk en snel klaar te maken en gedurende ongeveer 3 weken houdbaar. Bewaar een ei in de koelkast en eet een ei het liefst niet rauw om de kans op salmonellabesmetting klein te houden. Voor een gevarieerde voeding is het advies om maximaal 3 eieren per week te consumeren.

Tip: Als je twijfelt of een ei nog eetbaar is, kun je een test doen. Leg een ei in water met zout (verhouding 80 gram per liter). Blijft het ei drijven, dan is het niet meer goed.

Spinazie

Spinazie is een eenjarige bladgroente en bevat zowel goede als minder goede eigenschappen. Spinazie is gezond doordat het relatief veel ijzer bevat. IJzer is belangrijk in het lichaam voor de vorming van rode bloedcellen en het zuurstoftransport. Nadeel van ijzer in spinazie is dat dit ‘non-heem ijzer’ is en minder goed wordt opgenomen dan ‘heem-ijzer’ uit dierlijke producten zoals vlees.
Ook is spinazie rijk aan de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium en bevat het veel vezels. Wat betreft de vitaminen bevat spinazie vitamine A, E en foliumzuur (B11) en de spoorelementen koper, zink, jodium en selenium.

Nitraat

Een nadeel van spinazie is dat het een nitraatrijke groente is en nitraat tijdens het bereiden of bewaren omgezet kan worden in het schadelijke nitriet. Nitriet kan direct een gevaar zijn voor de gezondheid, omdat het kan worden omgezet in kankerverwekkende nitrosaminen. Daarom is het verstandig om nitraatrijke groente niet te combineren met vis, schaal- en schelpdieren (uitgezonderd zalm en makreel) omdat nitraat, in combinatie met de aanwezige eiwitten in vis, de kans verhoogd op de omzetting van de schadelijke nitrosaminen.

Conclusie

Kort gezegd heeft spinazie meer voordelen dan nadelen. Het is een gezonde groente en verhoogt de weerstand. Daarbij is de conclusie van wetenschappers dat er een verband is tussen spinazie en het voorkomen van kanker (mits op de juiste manier gegeten, zie hiervoor). Ook bevat spinazie antioxidanten die vrije radicalen kunnen bestrijden om zo verschillende ziektes tegen te gaan. De Aanvaardbare Dagelijkse Hoeveelheid ijzer is voor een man 9 mg en voor een vrouw 15 mg. Naast veel groente leveren volkorenbrood en vlees relatief veel ijzer.