Waarom is volkoren zoveel beter dan witbrood? En hoe gezond is kip? Alles over deze twee belangrijke ingrediënten uit het menu van vandaag: volkoren wraps met rucola, kip en pesto!
Volkoren
Slechts 25% van de Nederlandse bevolking weet waar volkoren voor staat en slechts 36% weet wanneer een product volkoren mag heten. Wel weet 90% van de Nederlanders dat volkorenproducten veel voedingsvezels bevatten en dat vezels goed zijn voor de darmgezondheid.
Volkorenproducten kenmerken zich doordat zij gemaakt zijn van de hele (vermalen) graankorrel en daardoor veel vezels bevatten. Denk aan volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst.Een graankorrel bestaat uit 3 delen: een (buitenste) rand de ‘zemel’ en de ‘kiem’ en binnenin de ‘meelkern’. De meeste goede voedingsstoffen zijn te vinden in de kiem en de zemel, die dus bij volkorenproducten niet verloren gaan. Helaas bestaat gewone (witte) pasta, wit brood en witte rijst alleen uit het middelste deel van de graankorrel, de meelkern.
Vezels zijn goed voor onze gezondheid, omdat zij bijdragen aan:
- een goede darmwerkingeen gezond gewicht
- sneller een verzadigend gevoel waardoor de kans op ‘honger’ afneemt
- een kleinere kans op hart- en vaatziekten
Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vezel: 30-40 gram. Vezels zijn niet alleen afkomstig uit volkoren graanproducten, maar ook uit groente, fruit en peulvruchten.
Kip
Kippenvlees is gezond vlees, omdat het weinig vet en veel eiwit bevat ten opzichte van ander vlees. Het nadeel van rauw kippenvlees is dat het vlees besmet is met ziekteverwekkers. Wanneer er een ‘plofkip’ wordt gegeten is deze kans groter.
- ‘Plofkip’: in 6 weken tijd wordt een kuiken van 50 gram vol gemest tot een vleeshomp van ruim 2,2 kilo.
Voor de veiligheid van kip is het erg belangrijk dat kip door en door gaar is zodat ziekteverwekkers niet hun kans kunnen grijpen. De belangrijkste zijn de bacteriën ‘salmonella’, ‘campylobacter’ en ‘ESBL’. Van de salmonella en campylobacter kan je erg ziek worden ook al komt het soms in kleine hoeveelheden voor. De ESBL-producerende bacteriën kunnen er voor zorgen dat antibiotica niet aanslaat als iemand ziek wordt. Kip is erg gevoelig voor bederf waardoor deze bacteriën snel tot uiting kunnen komen. Het is daarom erg belangrijk dat er zorgvuldig en veilig wordt omgegaan met het bewaren en bereiden van kip.
Huisregels:
- Stop rauwe kipproducten zo snel mogelijk in de koelkast na het boodschappen doen
- Kipproducten moeten koel bewaard worden: 4-7 °C .
- Let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Ga hygiënisch te werk bij het bereiden van kip:
- Was je handen voordat je gaat koken.
- Was je handen nadat je rauw kip hebt aangeraakt.
- Was je keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
- Tip: was keukengerei van hout eerst met koud water af zodat de rauwe kip niet in het hout dringt.
- Prik niet met hetzelfde bestek in rauwe kip en daarna in gaar eten.
- Gebruik nooit hetzelfde keukengerei voor rauwe kip en gaar eten.