Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug

Zenuwcompressie

Iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Jaarlijks krijgen steeds meer mensen last van rugklachten, mede doordat we veel meer zitten. Een beknelde zenuw, ook wel zenuwcompressie genoemd, is een van de gevolgen van lang zitten en een veel voorkomende oorzaak van rugpijn. Een zenuw in de rug raakt bekneld wanneer een andere structuur, bijvoorbeeld een bot druk uitoefent op de zenuw. Dit leidt tot een verscheidenheid aan klachten. Fysiotherapie kan uitkomst bieden.

Zenuwen spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van motorische en sensorische informatie. Informatie over tast, druk en temperatuur worden doorgegeven aan de hersenen door zenuwen. Ook spelen zenuwen een rol bij het aansturen van spieren. Wanneer een zenuw bekneld is, kan dat de informatieoverdracht beperken. Dit kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. In dit artikel lees je wat voor zorg een fysiotherapeut kan bieden wanneer je last hebt van een beknelde zenuw in de rug.

Symptomen bij een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kun je last hebben van pijn, krachtsverlies, tintelingen, gevoelloosheid en afwezigheid van reflexen. Wanneer de beknelde zenuw gelokaliseerd is in de onderrug kan spierzwakte in de rug, heupen, benen en voeten optreden.

De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, zoals het been of de heup. Dit kan aanvoelen alsof je been slaapt. Soms kan zelfs hoesten, niezen of persen leiden tot hevige en UITSTRALENDE PIJN.

Oorzaken bij een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw in de rug kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak leidt een samenloop van omstandigheden tot een beknelde zenuw. Zo kan een verkeerde houding, plotselinge beweging of overbelasting van de rug zorgen voor een beknelde zenuw. Ouderdom zorgt voor een grotere kans op het krijgen van een beknelde zenuw, omdat de rugwervels comprimeren en de tussenwervelschijven degenereren. Met andere woorden: de rug wordt kleiner. De bekendste oorzaken van een beknelde zenuw in de rug zijn hernia, artrose en spinale stenose.

Hernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De kern van de schijf is gaan lekken door een beschadiging. De uitstulping drukt tegen een zenuw, waardoor deze bekneld raakt.

Artrose
Bij artrose zijn de tussenwervelschijven aangetast. Hierdoor glijden de rugwervels niet meer soepel over elkaar. Door het op elkaar drukken van de wervels kan een rugzenuw bekneld raken.

Spinale stenose
Een stenose is een vernauwing in het wervelkanaal of een vernauwing op de plek waar de zenuw het ruggenmerg verlaat. Hierdoor kan de zenuw klem komen te zitten, wat leidt tot klachten.

Wat voor zorg biedt Fysiomed?

Wat de oorzaak van de beknelde zenuw ook is, de behandeling is voornamelijk gericht op dezelfde doelen. Het versterken en strekken van de rugspieren en het verbeteren van de houding zijn onderdeel van de behandeling. De therapeut zal specifieke oefeningen met jou uitvoeren, waarvan sommige ook op fitnessapparatuur, om de spierkracht te verhogen.

Met de strekoefeningen proberen we de druk van de zenuw te verlagen. Om de houding te verbeteren, kan gebruik gemaakt worden van manueeltherapie. Hierbij wordt druk op de ruggengraat uitgeoefend met als doel de stand van de wervels te corrigeren. Daarnaast kan manuele therapie blokkades opheffen die zorgden voor de beknelde zenuw.

Tijdens de intake doen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Hierdoor stellen we makkelijker en sneller de goede diagnose. Het behandelplan wordt altijd in overleg met jou opgesteld.

Wat doen wij anders dan andere fysiotheraeutische praktijken?

Fysiomed is een sportmedisch centrum met meer dan 30 jaar ervaring. Wij werken met de 3 T’s: Treatment-Testing-Training. Ons doel is om lichaam, geest en energiesysteem met elkaar in balans te brengen. Bij onze praktijk werken veel specialisten die betrokken kunnen worden bij de behandeling.

Heb je nog vragen over onze werkwijze of wil je graag een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze praktijk!

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen-  als buitenland. Kom langs in Amsterdam!

Volg ons op social media

Gerelateerde artikelen

File download