Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

Als je last hebt van een slijmbeursontsteking in de schouder, is er sprake van irritatie van het kussentje dat zich in het schoudergewricht bevindt. Dit kan zorgen voor vervelende symptomen, waardoor je flink belemmerd kunt worden in je dagelijks leven.

Naast pijn kunnen er ook andere klachten optreden, zoals stijfheid in de schouder, zwelling en moeite met bewegen.

De slijmbeursontsteking kan acuut zijn, maar kan ook chronisch worden. In beide gevallen kun je terecht bij een fysiotherapeut. In dit artikel kun je meer lezen over wat een slijmbeursontsteking inhoudt en hoe fysiotherapie je hierbij kan helpen.

Wat is een slijmbeurs?

Bij een slijmbeursontsteking is de slijmbeurs in de schouder aangedaan. Maar wat is een slijmbeurs eigenlijk? Tussen de kop van de bovenarm en het voorste gedeelte van het schouderblad, bevindt zich een plat zakje. Deze is gevuld met vocht.

Door de slijmbeurs kunnen de pezen soepel langs elkaar en langs de botten glijden, zodat er geen beschadigingen optreden. Doordat de slijmbeurs tussen allerlei structuren zit, kan het bij overbelasting van de schouder of na een val snel geïrriteerd raken.

slijmbeursontsteking schouder

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking in de schouder?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een slijmbeursontsteking. Ten eerste kan er irritatie van de slijmbeurs ontstaan in het geval van overbelasting. Overbelasting ontstaat wanneer je in een korte tijd een stuk zwaarder gaat trainen of een andere techniek toe gaat passen.

Ook wanneer je na een tijdje weinig bewegen ineens veel gaat bewegen of wanneer je nieuwe onnatuurlijke bewegingen gaat maken, kan er overbelasting van de schouder ontstaan.

Bij overbelasting staat er steeds druk op de slijmbeurs. Op deze manier ontstaan er kleine beschadigingen, waardoor de slijmbeurs ontstoken raakt. Het is dan belangrijk om de juiste bewegingen uit te voeren; niet te veel, maar ook niet te weinig.

Niet alleen overbelasting, maar ook een infectie, bijvoorbeeld na een wond of een beet, een ongeluk, reuma of een hogere leeftijd kan een slijmbeursontsteking in de schouder veroorzaken.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een slijmbeursontsteking in de schouder?

Zoals eerder beschreven is het bij een slijmbeursontsteking in de schouder belangrijk om op de juiste manier te bewegen. Dit is zelf soms lastig om in te schatten: wat is genoeg en wat is te veel? Hier kan een fysiotherapeut je goed bij helpen. Daarnaast kan de fysiotherapeut behandelmethodes toepassen om de klachten te verlichten.

fysiotherapie slijmbeursontsteking

Diagnostisch proces

Tijdens het eerste consult kijkt de fysiotherapeut naar de klachten die je ervaart. Dit gaat door middel van twee diagnostische onderdelen: een vragengesprek, waarin naast je klachten, ook je leefstijl, bezigheden en geschiedenis worden uitgevraagd en een lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd.

Daarnaast worden er testen gedaan om vast te stellen of er sprake is van een slijmbeursontsteking. Met deze twee onderdelen probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van jou en je klachten te vormen.

Als je naar de fysiotherapeut wil, heb je daar geen verwijzing voor nodig van de huisarts. Hierdoor is de therapeut extra alert op zogenaamde ‘rode vlaggen’. Als deze zijn uitgesloten kan de fysiotherapeut veilig starten met de behandeling.

De behandeling

Hoe de behandeling eruit komt te zien is afhankelijk van de uitkomsten van het diagnostisch proces. Daarnaast bespreekt de fysiotherapeut met jou wat je doelen zijn. Voorbeelden van doelen zijn het weer op kunnen tillen van uw (klein)kind, weer kunnen tennissen of uw werk weer pijnloos uit kunnen voeren.

Onderdelen die tijdens de behandeling aan bod kunnen komen zijn:

  • verbeteren van de mobiliteit
  • aanpassen van je houding
  • kracht vergroten
  • oefentherapie

Het doel is in eerste instantie om de klachten te verminderen. Daarna wordt er gekeken naar een manier om een slijmbeursontsteking in de toekomst te voorkomen.

Fysiotherapie bij een slijmbeursontsteking in de schouder

De fysiotherapeuten bij Fysiomed staan voor je klaar om je van schouderklachten af te helpen. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact op via het contactformulier of via de telefoon. Tot snel in onze praktijk!

De prognose was 10 weken revalideren, met 6 weken kon ik alweer meetrainen.

– Bart van Dijk, Xenios JB2

Ik voelde me al heel snel thuis bij Fysiomed.

– Carolina Haselager

Bij Fysiomed begrijpen ze dat ‘onderhouden’ achteruitgang is.

– Richard Duray

Ik was 15 toen ik in contact kwam met Leo en Fysiomed, wat later een van de pilaren in mijn carriére zou worden.

– Clarence Seedorf