Fysiotherapie
bij een frozen shoulder

Fysiotherapie
bij een frozen shoulder

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Je hebt vast wel eens last gehad van een stijve schouder. Vaak wordt de stijfheid na een paar dagen minder, maar wat nu als deze langer aanhoudt? Het kan dan zijn dat je te maken hebt met een frozen shoulder.

Wat dit precies is en wat je er aan kunt doen, dat bespreken we in dit artikel.

Wat is een frozen shoulder?

Het schoudergewricht wordt gevormd door de verbinding van drie botten: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Dit is een erg complex gewricht en daarom zitten er structuren in de schouder zodat deze botten netjes met elkaar verbonden blijven, bijvoorbeeld het gewrichtskapsel.

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van dit gewrichtskapsel. Door deze ontsteking, ontstaat een verdikking waardoor de schouder minder goed te bewegen is. Een verstijfde schouder wordt ook wel een bevroren schouder (frozen shoulder) genoemd.

De ontsteking kan naast een verstijfd gevoel, ook (uitstralende) pijn naar de arm veroorzaken. Het vervelende van een frozen shoulder is dat het heel erg lang kan aanhouden. Zonder de juiste therapie kan een frozen shoulder jaren last geven.

Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Ontstaan van een frozen shoulder

Er is niet veel zekerheid over het ontstaan van een frozen shoulder. In sommige gevallen is het een gevolg van een val, maar vaak is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Een aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van een frozen shoulder zijn:

  • Zwaar werk
  • Het maken van herhalende bewegingen
  • Stress en voortdurende spanning
  • Eerder het sleutelbeen of de schouder gebroken hebben
  • De ziekte van Parkinson
  • Diabetes

De fasen van een frozen shoulder

Fase 1: de verstijvende fase
De verstijvende fase is de fase waarin de schouder nog niet volledig vastzit, maar wel steeds stijver wordt. Deze fase kan weken tot maanden duren. De klachten worden langzaam erger en de pijn kan uit gaan stralen naar de arm. In deze fase is het belangrijk om de schouder niet hevig te belasten. Wel is het goed voor de schouder om voorzichtig en binnen jouw pijngrens te blijven bewegen om verdere stijfheid te voorkomen.

Fase 2: de bevroren fase
In deze fase zit je schouder helemaal vast. Door stap voor stap de schouder te bewegen, kan je schouder minder stijf worden. Het kan maanden duren voordat je schouder een beetje loskomt.

Fase 3: ontdooiende fase
De ontdooiende fase is de fase waarin de beweeglijkheid van de schouder langzaam terugkeert naar normaal. Zorg ervoor dat je de schouder niet te veel belast en voorkom herhalende bewegingen.

behandeling van frozen shoulder

Wat kan ik zelf doen?

Zoals eerder benoemd in dit artikel is het bij een frozen shoulder erg belangrijk om de schouder te blijven bewegen. Op die manier voorkom je erger wordende stijfheid. Een draagdoek voor je arm wordt dan ook afgeraden, de schouder kan door een draagdoek juist erger vast komen te zitten.

De behandeling van een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van stijfheid van je schouder zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een frozen shoulder vaak veel sneller.

Een behandeling van de fysiotherapeut bestaat onder andere uit advies over de mate waarin je de schouder mag belasten. Hierin zoekt de fysiotherapeut naar de juiste balans tussen rust en beweging.

De fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de schouder op de juiste manier te bewegen. Daarnaast kan de therapeut je uitleggen hoe je dagelijkse taken weer kunt proberen te doen op zo’n manier dat deze de schouder minder belasten.

Een behandeling bij Fysiomed

Een frozen shoulder kan heel erg lang duren. Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen in het zo goed mogelijk laten verlopen van het herstelproces. Heb je last van aanhoudende stijfheid van de schouder? Blijf er niet langer mee zitten.

Bij Fysiomed werken ervaren therapeuten die jou graag helpen bij het opstellen van het juiste behandelplan. Je bent van harte welkom!

De prognose was 10 weken revalideren, met 6 weken kon ik alweer meetrainen.

– Bart van Dijk, Xenios JB2

Ik voelde me al heel snel thuis bij Fysiomed.

– Carolina Haselager

Bij Fysiomed begrijpen ze dat ‘onderhouden’ achteruitgang is.

– Richard Duray

Ik was 15 toen ik in contact kwam met Leo en Fysiomed, wat later een van de pilaren in mijn carriére zou worden.

– Clarence Seedorf