Fysiotherapie bij hardnekkige schouderklachten
Fysiotherapie bij hardnekkige schouder-klachten
Fysiotherapie bij hardnekkige schouderklachten
Veel mensen krijgen ooit te maken met klachten aan de schouders. Jaarlijks is ongeveer 31% van de Nederlandse bevolking hier de dupe van. Na wervelkolomklachten zijn schouderklachten de meest voorkomende reden voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Ben je benieuwd hoe een fysiotherapeut je kan helpen bij hardnekkige schouderklachten? Lees dan gauw verder!
De symptomen bij hardnekkige schouderklachten
Kamp je met schouderklachten, dan heb je naast pijn in en rond het schoudergewricht mogelijk ook last van pijn in de bovenarm. Hiernaast kan de pijn uitstralen naar de schouderbladen, nek, elleboog of zelfs naar de vingers. De pijn kan extra hevig zijn bij het omhoog bewegen of naar buiten draaien van je arm. Hierdoor kun je beperkt zijn bij het uitvoeren van deze bewegingen. Tenslotte kan je schoudergewricht zelfs minder stabiel zijn.
De klachten die je ervaart kunnen ervoor zorgen dat je bepaalde activiteiten minder goed uit kunt voeren. Zo kan je bijvoorbeeld beperkt zijn tijdens het werken, sporten, boodschappen doen of tijdens het huishouden. Hiernaast kan de pijn leiden tot slaapproblemen, doordat je niet op je pijnlijke schouder kunt liggen.
Het verloop van schouderklachten is erg wisselvallig. De klachten kunnen snel of langzaam ontstaan en kunnen enkele weken, tot maanden of zelfs langer dan een jaar aanhouden.
Mogelijke veroorzakers van hardnekkige schouderklachten
Vaak is het onduidelijk waar de klachten precies vandaan komen en wat de exacte locatie van de pijn is. Meestal is er sprake van overbelasting, maar veroudering, vermoeidheid of een ontsteking kunnen ook de boosdoener zijn. Ook zien wij regelmatig een zenuwbeknelling of een kwetsuur van de slijmbeurs of pezen in de schouder.
Overbelasting kan onder andere ontstaan door zwaar werk, werken met de armen boven het hoofd of door steeds dezelfde beweging uit te voeren. Hiernaast kan overbelasting samengaan met een verkeerde houding, bijvoorbeeld in het geval van een kantoorbaan.
Wat te doen bij hardnekkige schouderklachten?
Het is belangrijk dat je jouw dagelijkse activiteiten zo veel mogelijk uit blijft voeren. Wanneer je dit niet doet, kan je schouder namelijk stijf worden en kun je een frozen shoulder krijgen. De binnen- en buitenkant van het gewrichtskapsel zijn in dat geval ontstoken. Probeer bewegingen en belastingen die de pijn duidelijk verergeren wel te vermijden. Geef de schouder alleen rust als kleine bewegingen al erg pijnlijk zijn, maar wacht niet tot de pijn volledig verdwenen is voordat je de activiteit weer geleidelijk op gaat bouwen.
Kamp je met hardnekkige schouderklachten en vind je het lastig om de juiste balans te vinden tussen inspanning en ontspanning? Dan is het verstandig om je te laten behandelen door een fysiotherapeut. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe sneller je het probleem kunt verhelpen.
Fysiotherapie bij hardnekkige schouderklachten
Een fysiotherapeut is de aangewezen persoon om je van jouw schouderklachten af te helpen. Het kan lastig zijn om zelf de juiste balans te bepalen tussen het blijven bewegen en een niet te hoog pijnniveau ontwikkelen. Toch is dit erg belangrijk om ernstiger klachten te voorkomen. Je fysiotherapeut beschikt over brede kennis om je hierbij te helpen. Hiernaast kan de fysiotherapeut je leren hoe je om kunt gaan met je klachten tijdens je dagelijkse activiteiten.
De gekozen behandeling verschilt per persoon en is afhankelijk van je klachten. Er kunnen verschillende technieken worden toegepast. Denk hierbij aan massage, oefentherapie, mobilisatie en dry needling. Door middel van oefentherapie kunnen de kracht en coördinatie van je rug-, schouder- en armspieren worden verbeterd. Rekoefeningen en mobilisaties kunnen de beweeglijkheid van je schoudergordel verbeteren waardoor jij je schoudergewricht weer soepel kunt bewegen.
Indien een verkeerde houding ten grondslag ligt aan de overbelasting van je schouder, kan je fysiotherapeut dit herkennen. Vervolgens kan hij of zij je tips geven hoe je jouw houding kunt verbeteren. Op deze manier wordt de oorzaak van het probleem aangepakt, zodat je klachten op een effectieve manier kunnen verdwijnen.
Herstel van hardnekkige schouderklachten bij Fysiomed Amsterdam
Dit doen wij aan de hand van onze 3 T’s: Treatment-Testing-Training. In ieder stadium worden – in overleg met jou – de specialisten toegevoegd die ondersteunend zijn voor je revalidatie- of performanceproces.
Bij de intake kunnen we hierdoor een inschatting maken hoe het traject eruit komt te zien. In latere stadia overleggen we voortdurend wat voor jou de beste volgende stap is om van de schouderklachten af te komen.
Mocht je nog vragen hebben of willen starten met jouw herstel, neem dan vrijblijvend contact met ons op!