Fysiotherapie bij meniscusklachten

Sporten is heerlijk, maar helaas is sporten ook van de oorzaak van blessures. De meeste blessures worden immers opgelopen tijdens het sporten. Met name gewrichten zijn kwetsbaar.

Een voorbeeld van zo’n belangrijk gewricht is de knie. Het kniegewricht is essentieel voor mensen om zich te kunnen verplaatsen en wordt daardoor ook veel belast. Helaas zijn de knieën ook erg gevoelig voor blessures. Dit kan gebeuren tijdens fanatiek sporten, maar ook tijdens de normale dagelijkse bezigheden.

Aangezien de knieën bij bijna alle bewegingen belast worden, kan dit wel eens te veel worden voor het gewricht. In de knie zit een schokdempend laagje. Dit wordt de meniscus genoemd. Helaas is deze laag ook erg gevoelig voor beschadigingen die ontstaan door plaatselijke overbelasting.

In onderstaande alinea’s leggen we aan je uit wat de meniscus is en wat eventuele klachten zijn tijdens een blessure aan de meniscus. Natuurlijk vertellen we ook alles over hoe wij je kunnen helpen als je klachten hebt!

Wat is een meniscus?

De knie is een complex deel van ons lichaam. Het bestaat uit vele botstructuren en zachte weefsels die ervoor moeten zorgen dat de knie soepel kan bewegen. In de knie zit een halvemaanvormige kraakbeenschijf.

Dit schijfje vangt de krachten op die op de knie komen te staan. In elke knie zitten er twee: een aan de binnenkant en de andere aan de buitenzijde van de knie. Er zit ook een soort smeerolie in de knie. Dit wordt synovia genoemd.

De meniscus bestaat uit kraakbeen. Kraakbeen is gevoelig voor slijtage. Het kan slijten door fanatiek sporten en overbelasting maar ook door ouderdom. Vooral na het 40e levensjaar gaat het kraakbeen hard achteruit.

De doorbloeding wordt minder en het kraakbeen wordt minder flexibel. Het kraakbeen kan ook afnemen, wat op den duur kan leiden tot slijtage van de knie. Dit wordt artrose genoemd.

We zien bij ons in de praktijk vrij veel mensen die klachten van hun meniscus hebben, de oorzaken hiervan zijn best divers.

 

Hoe onstaat een meniscusblessure?

MENISCUSKLACHTEN kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acute klachten treden meestal op na een trauma. Dit kan bijvoorbeeld een knieverdraaiing (distorsie) zijn.

Op het moment dat er sprake is van een acute klacht, kan dit gepaard gaan met schietende intense pijn, diep in de knie. Geleidelijke klachten kunnen gerelateerd zijn aan ouderdom. Het kraakbeen neemt in dat geval langzaam af en er kunnen geleidelijk klachten komen.

Door een verdraaiing in de knie kan de meniscus scheuren. Dit gaat gepaard met pijn en zwelling van de knie. Het buigen en strekken zal moeizaam gaan en lopen is niet goed mogelijk. Een (af)gescheurde meniscus is vaak een van de eerste dingen waar een fysiotherapeut aan denkt. De fysiotherapeut zal uitgebreid onderzoek doen om te kijken wat de oorzaak is van de klacht.

Door ouderdom kan er slijtage ontstaan in de gewrichten, maar ook in het kraakbeen. De gewrichten worden bovendien minder soepel als ze ouder worden. Bij kleine verkeerde bewegingen kan er dan al een scheurtje ontstaan in de meniscus. Het scheurtje kan ook zelf herstellen door de vorming van littekenweefsel.

Wij helpen je graag wanneer last hebt van dit soort klachten. Want fysiotherapie kan je echt helpen om de knie weer sterker en beter belastbaar te maken.

Hoe diagnosticeert de fysiotherapeut mijn meniscusklacht?

In bovenstaande kopjes is een aantal mogelijke oorzaken van meniscusklachten beschreven. Tijdens het consult bij de fysiotherapeut wordt er een aantal testjes gedaan om te kijken wat er aan de hand is.

Als de fysiotherapeut aanvullend beeldmateriaal nodig heeft, dan kunnen we je helpen met een doorverwijzing voor een MRI- of CT-scan in het ziekenhuis.

Vanzelfsprekend overleggen wij met eventuele andere behandelaren over wat voor jou de beste optie is. Wij denken ook op dit gebied heel graag met je mee.

Sport specifieke oefeningen zullen worden ingezet die voor jouw herstel van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan fietsen op de ergometer voor geblesseerde schaatsers om toch het aerobe vermogen te trainen of aan bepaalde krachtoefeningen die spieren kunnen versterken.

Het doel van onze sportfysiotherapeuten is om jou niet alleen terug te kunnen laten keren naar je sport, maar er ook voor te zorgen dat je sterker terug komt. Dit om de kans op een herhaal blessure te verkleinen. Daardoor wordt er naast het specifieke herstel ook gericht getraind op het sterker maken van niet aangedane lichaamsdelen.

Meniscusklachten? Kom naar Fysiomed!

Indien je klachten ervaart aan de knie, dan doe je er goed aan om een fysiotherapeut te bezoeken. Bij Fysiomed staan we voor je klaar, we helpen je graag met een persoonlijk behandelplan weer op de been. Wanneer je contact met ons opneemt, dan staan we je altijd te woord en denken we met je mee.

Buiten het preventief trainen kunnen onze sportfysiotherapeuten jou ook adviezen geven over bijvoorbeeld voeding, het belang van rust en maximale spierbelasting. Om maximaal te kunnen presteren zullen al deze factoren in balans moeten zijn.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen-  als buitenland. Kom langs in Amsterdam!

Volg ons op social media

Gerelateerde artikelen

File download