(Bijna) Iedere hardloper kent het; ben je net lekker bezig met je trainingen, steeds iets meer kilometers, conditioneel sterker en dan opeens een pijntje. In de kuit, achillespees of hamstrings. Lekker lopen gaat niet meer. Even wat rustiger lopen en je laten checken door je fysiotherapeut zijn in zo’n geval raadzaam. Maar voorkomen is beter…. jaja je weet het. Dus hieronder een aantal tips om blessures geen of ieder geval weinig kans te geven:

  1. ken je grenzen; iedereen heeft een blessuredrempel die je bereikt bij te veel lopen (dit varieert voor elke hardloper). Loop je hier eenmaal tegenaan, hou daar in het vervolg rekening mee.
  2. loop nooit door pijn heen; pijn ontstaat niet voor niets, je lichaam geeft een grens aan en doe daar dus ook wat mee. Pas je training aan en ga langs bij je fysiotherapeut.
  3. een kortere pas; door kortere passen te zetten, heb je minder kans op blessures doordat je landing zachter is. Bij langere passen zweef je dus langer door de lucht en is landing harder.
  4. rechte rug; het versterken van de spieren rondom rug en heupen, kan blessures (zoals knieblessures) voorkomen. Een sterke core zorgt voor een goede pas tijdens je trainingen.
  5. matig je snelheid; zorg voor de juiste balans tussen intervaltrainingen en wedstrijden. Wanneer je in één week vooral intervaltrainigen doet en daarnaast in het weekend nog een wedstrijd loopt, vraag je een maximale inspanning van je lichaam. Zorg ervoor dat je trainingsschema ook duurtrainingen bevat.
  6. crosstraining; hardlopen vergt veel van je lichaam. Als je daarnaast snel blessures oploopt, is het raadzaam één keer in de week een andere sport te doen, zoals crosstraining.
  7. schoenen; het mag inmiddels bekend zijn: goed schoeisel is allesbepalend in blessureleed. Besteed aandacht en tijd bij het kopen van nieuwe schoenen en laat je goed adviseren bij je aankoop. Bovendien kunnen juiste zolen ook een wereld van verschil maken. Naast een bezoek aan de hardloopwinkel is een afspraak bij een podoloog ook raadzaam. De juiste basis is het halve werk!

Veel hardloopplezier!

Bron: runnersweb.nl