Mind doctor Paul Sonke, psycholoog / coach bij Fysiomed; “Door de eeuwen heen is de mens enorm geëvolueerd. Zo zijn we gemiddeld langer, slimmer en motorisch vaardiger geworden. Het vreemde is dat ons centraal zenuwstelsel de afgelopen vierhonderdduizend jaar vrijwel onveranderd is gebleven. En het centraal zenuwstelsel bepaalt hoe wij op stress reageren.”
In de oertijd was het belangrijk dat je in een oogwenk kon vluchten als er ineens een sabeltandtijger voor je hol stond, of kon vechten als er iemand je vrouw kwam roven. Kortom, we zijn er op gebouwd om te gaan met kortdurende stressmomenten. Even vechten of vluchten en dan weer uithijgen.
Adrenaline
Gelukkig hebben we tegenwoordig zelden te maken met situaties waarin we moeten vluchten of vechten. In uitzonderlijke situaties zoals bij het uitbreken van vuur worden we geconfronteerd met die onmiddellijke stress. In het filmpje hieronder is goed te zien hoe ons lichaam daarop reageert. De stof die in dat soort situaties vrijkomt, adrenaline, wordt ook door topsporters aangewend om tot het uiterste te kunnen gaan.
continue spanningen
Echter wordt de samenleving waarin we nu leven met name gekenmerkt door continue spanningen; ochtendstress, verkeersstress, werkstress, relatiestress, continu stress! En dat is nou net waar we niet op gebouwd zijn. Maar wie weet waar hij op moet letten en weet wat hij kan doen, kan ondanks zijn hopeloos ouderwetse zenuwstelsel uitstekend met alle stress omgaan. Aldus Paul Sonke.
Houd de website en facebook in de gaten voor meer informatie over stress en stressgerelateerde problemen.
Zie verder op: sportpsychologie