lachenisgezondDat heerlijke gevoel na een flinke lachbui, wie kent het niet! Bijna iedereen knapt daar van op. Lachen is niet alleen lekker op het moment zelf maar heeft ook een positief effect op je gezondheid. Het werkt ontspannend, pijnstillend en maakt je mooier én gelukkiger!


Hersenen

Als je lacht maken je hersenen de stof endorfine aan. Deze stof werkt ontspannend en pijnstillend. Daarnaast worden er extra witte bloedcellen aangemaakt en zet je heel veel spieren in beweging. Alleen in het gezicht al zeker 15! Ook train je met een potje lachen je buikspieren en je middenrif.

Er gebeuren heel wat positieve dingen in je lichaam als je lacht. Endorfine vergroot het geluksgevoel en daarbij lijken stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid te verminderen door lachen.

Ook je lichaam houdt van lachen. Zo wordt er gezegd dat optimistische mensen gezonder zijn en langer leven. Daarbij zijn er positieve effecten op de bloeddruk en de bloedvaten bekend en is de weerstand gebaat bij lachen. Lachende mensen hebben namelijk een beter immuunsysteem.


Mooier & slimmer

Niet alleen de binnenkant van ons lichaam heeft er baat bij, lachen maakt ons ook aantrekkelijker: al ben je nog zo knap, mensen zijn een stuk minder aantrekkelijk met een chagrijnige uitdrukking op hun gezicht. Daarbij kan lachen kan je ook creatiever en alerter maken. Sommigen zeggen dat lachen zelfs goed is voor het geheugen en leervermogen.


Echt of nep?

Niet alle wetenschappelijke onderzoeken over lachen zijn positief. Over het effect van een nep-glimlach zijn de wetenschappers het niet eens. Een constante ‘fake-smile’ kan zelfs de kans op depressie vergroten. Een echte lach daarentegen kan juist besmettelijk werken. Een vrouwenlach werkt trouwens aanstekelijker dan een mannenlach.
Wel blijken we in de loop der jaren minder te lachen dan vroeger: in de jaren 50 lachten mensen ongeveer 3 keer zo veel als nu.
Zonde, want zelf als zijn de gezondheidseffecten minder groot dan verwacht, een potje schateren maakt je mooier en geeft je vooral een heerlijk gevoel!

Wanneer heb jij voor het laatst gelachen? 🙂