Lage rugpijn, bijna iedereen heeft er wel eens last van. Maar wat als het niet over gaat? Blijf bewegen!

rugpijn

Lage rugpijn wordt vaak veroorzaakt door zware belasting van de rug. Bij 9 van de 10 mensen is de oorzaak van deze pijn niet bekend. Dit wordt ook wel aspecifieke rugpijn genoemd. Maar wat te doen bij deze onverklaarbare pijn? Bewegen, bewegen en nog eens bewegen! Pak zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten op. Lopen is goed, net als veel wisselen van houding.

Is er sprake van ernstige klachten? Geen reden om in bed te blijven liggen. Liggen levert eerder gezondheidsschade op dan dat het herstel bevordert wordt. Neem 2 dagen rust en pak daarna je dagelijkse taken weer op.

Houden de klachten aan? Dan is het goed om te kijken naar het afleren van verkeerde houdingen en bewegingspatronen. Blijven bewegen is en blijft ook hier belangrijk. Wat kan helpen bij het herstel: hulpmiddelen, aanpassing van het soort werk of de werkomgeving.

Door in beweging te blijven verbeter je je uithoudingsvermogen waardoor de kracht in been-, buik, en rugspieren toeneemt en de bewegingsmogelijkheden in de rug worden vergroot.

Lees hier welke sporten geschikt of juist ongeschikt wanneer je kampt met rugklachten.