Dat buikspieren belangrijk zijn, weet iedereen. Niet alleen omdat we straks in bikini en zwembroek op een zonovergoten dag ‘de wereld’ willen begroeten, maar vooral omdat ze een zeer belangrijke functie te vervullen hebben in ons lichaam. Ze moeten de romp recht boven de heupen zien te houden en hebben de belangrijke taak de stand van het bekken te reguleren waardoor o.a. rugpijn achterwege blijft.

Buikspieren vormen samen met onze onderrug DE CORE van ons lichaam.

Als je zwaar tilt of in de tuin werkt (ver-van-ons-bed-show) wordt je rug zwaarder belast. Maar ook als je sport, wordt je lijf zwaarder belast. Sterke buikspieren ontlasten je daarbij. Bij het sporten werken je buikspieren heel reactief. Van nature kunnen ze zeer snel verkorten waardoor ze schokken kunnen opvangen.

Sterke buikspieren kweken om blessures te voorkomen en je lichaam fit te houden, doe onze oefeningen! Mocht je meer willen weten, ‘schiet’ ons aan in de trainingszaal, we leggen je graag alles uit.

En nog een paar adviezen op een rij:

  • varieer veel met oefeningen
  • voer ze vooral reactief uit. Statisch zoals de sit-up mag wel, maar zorg dat je altijd de spanning voelt, dan weet je dat je het goed doet!

 

OEFENING: AB WHEEL

Fysiomed-term: het wieltje. Een topzware oefening maar als je ‘m kunt, ben je een koning. Of koningin. Pas op dat je je rug niet te hol houdt. Je mag absoluut geen last van je rug krijgen. Je behoort het maar in 1 gebied te voelen: JE BUIK! En doe dit onder begeleiding van je fysiotherapeut, dan weet je zeker dat je het goed uitvoert.

ab wheel