Onze eetpatroon is de afgelopen jaren sterk veranderd. We zijn minder vlees gaan eten, we hebben exotisch voedsel ontdekt en ons eetpatroon leidt tot steeds meer overgewicht. De nieuwe voedselontwikkelingen vragen om een nieuw voedingsadvies. En dus komt het Voedingscentrum met een vervanger van de welbekende Schijf van Vijf.

De Schijf van Vijf zou volgens het Voedingscentrum niet meer aansluiten bij het huidige voedingsgedrag. Het beroemde voedingsplaatje bestaat al zo’n 60 jaar, dus is inmiddels wel aan vervanging toe. Communicatie- en gedragswetenschappers werken nu aan een nieuwe interactieve gids die volgend jaar zomer klaar moet zijn.

schijfvanvijf.largeWellicht zullen ook de aanbevolen porties groente en fruit op de schop gaan. Het Voedingscentrum adviseert ons nu om 2 ons groente en 2 stuks fruit te eten. In Belgie is dat vijf porties groente en fruit. Echter blijkt uit recent Brits onderzoek dat zeven porties groente en fruit de norm zou moeten zijn voor wie gezond wilt blijven. “Uit hun analyse bleek dat wie minstens zeven porties groenten per dag at, 25 procent minder kans had op kanker en 31 procent minder kans op een beroerte of hartziekte. Groenten bieden aanzienlijk meer bescherming tegen deze aandoeningen dan fruit.” Lees hier meer over dit onderzoek.