Of toch echt stoppen? Die interne strijd voerde onderstaande patiënt tot een ontmoeting met sportarts Hiske. Lees hieronder het verhaal van een fervent, maar inmiddels ex-roker.

Als je 35 jaar gerookt hebt, na tien stoppogingen weet dat het onmogelijk is om van je verslaving af te komen en je kettingrokend door het leven gaat, onderga je een sportmedisch onderzoek met weinig optimisme.

Fysiomed’s sportarts Hiske had mij voorzien van flink wat sensoren en een grote luchtslang. Zo moest ik een longfunctietest ondergaan, daarna op de fietstrainer en op volle kracht alles geven dat je hebt. Wat zeg ik, méér geven dan ik ooit dacht te hebben. Toen ik afstapte vreesde ik het ergste.

Gelukkig hoefde ik niet lang in onzekerheid te verkeren, Hiske had de resultaten van mijn longfunctietest direct op haar beeldscherm en begon uit te leggen. “Kijk, dit is de lijn die je verwacht bij een man van jouw lengte gewicht en leeftijd, en dit is jouw lijn”. Mijn lijn was hoger en dat is goed. Grote opluchting. “En dat na een heel leven roken, zoveel kwaad kan dat dus ook weer niet”, zei ik hoopvol.

Maar Hiske liet ook daar geen gras over groeien en toverde direct een grafiek tevoorschijn die het effect van roken op de longfunctie toont. “Je ziet dat het heel lang goed gaat, maar op je vijftigste gaat het bergafwaarts. Als je door blijft roken zit je over tien jaar hier”. Ik zag een lijn die sterk naar beneden kromde en uitkwam op een niveau dat je het best als ernstige benauwdheid kunt omschrijven.

Ik zag me al met een zuurstoffles door het leven gaan en besefte dat als er ooit een moment was om echt te stoppen, dit het moest zijn. Ik was de dans ontsprongen, maar mijn geluk was nu definitief op.

Het was een motiverend bezoek. Ik ben gestopt. En een halfjaar later moet ik er niet aan denken om weer te gaan roken. Hiske gaf me net dat extra duwtje in de goede richting, dat kleine zetje dat ik nog nodig had. En alle cliché’s zijn waar: ik vind het nu stinken, ik vind roken dom en ongezond, ik ben een overtuigde niet-roker.

En Hiske ben ik dankbaar!