Onze zorg bij chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan impact hebben op de thuissituatie, werk maar ook het sociale leven. Helaas komt rugpijn wel heel veel voor, ongeveer ÉÉN OP DE VIJF MENSEN IN NEDERLAND heeft namelijk last van chronische rugklachten.

Er wordt over het algemeen gesproken van chronische rugpijn wanneer de pijn langer dan 12 weken (3 maanden) aanhoudt. Dit kan betekenen dat de rugklachten gedurende de 12 weken constant aanwezig zijn, maar ook dat er sprake kan zijn van perioden van rugklachten.

In dit artikel bespreken wij wat chronische rugpijn is, hoe deze veroorzaakt wordt en hoe je van deze klachten af kunt komen. Vanzelfsprekend willen wij je graag helpen wanneer je last hebt van je rug en wanneer je al van alles hebt geprobeerd om van de pijn af te komen.

Hoe ontstaat chronische rugpijn?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van chronische rugpijn. Rugpijn kan worden onderverdeeld in twee soorten, wanneer gekeken wordt naar de oorzaak voor het ontstaan van de pijn.

Aspecifieke rugpijn

Aspecifieke rugklachten (<95%) zijn rugklachten waarvoor geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden. Deze ontstaan vaak door bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, overbelasting, ontsteking, slijtage of een disbalans in de spieren. De hierboven genoemde klachten zouden uiteindelijk over kunnen gaan in chronische rugklachten, wanneer deze niet juist worden behandeld.

Specifieke rugpijn

Specifieke rugklachten (>5%) hebben echter wel een duidelijke lichamelijke oorzaak. Vaak is hier sprake van een ziekte of een afwijking. Hierbij kan men denken aan: een hernia, ischias, bekkeninstabiliteit, stenosa, artrose en osteoporose.

Verder bestaan er nog een aantal algemene oorzaken die mogelijk voor chronische rugpijn kunnen zorgen. Hierbij gaat het met name om ongezonde voeding, alcohol en roken.

Symtomen van chronische rugpijn?

Symptomen van chronische rugpijn kunnen erg uiteenlopend zijn. Ze verschillen met name afhankelijk van de oorzaak of de locatie. De klachten kunnen in drie verschillende categorieën worden onderverdeeld:

Symptomen bij lage rugpijn

Bij chronische lage rugpijn is de rugpijn met name aanwezig in de lage rug. Uitstralingspijn naar de bil of het been zijn hierbij niet vreemd. Dit gaat vaak gepaard met een dof gevoel of verlies van kracht in het been. Bij chronische lage rugpijn kun je ook last hebben van pijnscheuten of kramp in de rug.

Symptomen bij midden rugpijn

Bij chronische midden rugpijn is de rugpijn met name aanwezig in het midden van de rug. Ook kun je ervaren dat de rug stijf aanvoelt, waardoor je het gevoel hebt dat deze vastzit.

Symptomen bij hoge rugpijn

Bij chronische hoge rugpijn is de rugpijn met name aanwezig hoog in de rug. Mensen ervaren bij deze soort rugpijn vaak ook pijn tussen de schouderbladen.

Chronische rugpijn wordt vaak als erg vervelend en vermoeiend ervaren. Men kan zich daardoor moe, stijf en niet uitgerust voelen. Bij chronische pijnklachten blijven de klachten langdurig aanhouden, wat bij veel mensen ook ergernis en stress kan veroorzaken. Stress kan er vervolgens weer voor zorgen dat de spierspanning in de rug toeneemt, waardoor de rugpijn erger kan worden. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden, bijvoorbeeld door gericht fysiotherapie.

De beste behandeling bij chronische rugpijn

Veel mensen lopen onnodig lang rond met rugpijn. Het is belangrijk om op tijd aan de bel te trekken, zodat de negatieve gevolgen van rugpijn je werk, sport en sociale leven zo min mogelijk beïnvloeden. Onze fysiotherapeuten zullen tijdens een uitgebreide intake de oorzaak van de rugpijn in kaart proberen te brengen. Op basis van de intake kan er een persoonlijk behandelplan met je worden opgesteld.

 

Onze fysiotherapeuten kunnen je helpen door middel van advies, behandelingen en oefeningen. Al deze behandelmethoden hebben als doel om een oplossing op lange termijn te bieden. Oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de rugspieren, waardoor klachten afnemen. Daarnaast kunnen oefeningen ook helpen om het lichaam beter te laten bewegen, wat ook de pijnklachten kan doen verminderen.

Fysiotherapie bij Fysiomed

Bij Fysiomed zijn we ervan overtuigd dat beter presteren, meer voor elkaar krijgen en je beter voelen alleen kan met synergie. Bij Fysiomed kijken we dan ook naar én je lichaam, én je geest én je energie.

Mocht je de klachten herkennen of graag een van onze therapeuten naar je rug laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op. Want bij Fysiomed zijn we er voor jou!

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn er om jouw doel te bereiken.

Volg ons op social media

Gerelateerde artikelen

category 1
category 2
category 3
category 4
category 1
category 2
Sometimes, you add a big quote to highlight a juicy detail in your story. This is especially effective for those who scan the page in high speed. Might that be you?
category 1
category 2
category 3
category 4
category 1
category 2
Sometimes, you add a big quote to highlight a juicy detail in your story. This is especially effective for those who scan the page in high speed. Might that be you?

File download