Fysiotherapie en
28 andere specialismen

Osteopathie

Osteopathie is een manuele (door de handen uitgevoerde) methode die gebaseerd is op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt: 1. het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren); 2. het orgaansysteem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en 3. het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergvlies en hersenvochtcirculatie) manueel onderzocht op bewegingsverlies. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is. De drie genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Bewegingsverlies leidt tot circulatieverlies en heeft daardoor volgens de osteopathie een negatief effect op het functioneren van betreffende weefsels. Er kunnen, doordat de verschillende delen van het lichaam onderling verbonden zijn door middel van bindweefsel, ook symptomen optreden op andere locaties in het lichaam. Bewegingsbeperkingen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen, en door stress. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van verschillende technieken. Van daaruit zou het natuurlijke genezingsproces plaats gaan vinden. Hiermee wordt bedoeld dat het lichaam na behandeling in principe vanzelf terugkeert naar de oorspronkelijke toestand, waarin alle fysiologische functies – die onlosmakelijk verbonden zijn met de toestand van de anatomische structuren – weer op een gezonde manier uitgevoerd kunnen worden door het lichaam (tenzij er sprake is van een structurele dysfunctie die alleen operatief of met medicatie kan worden opgelost).

Voor wie

Osteopathie is in principe voor iedereen. Bij volwassenen kan het gaan om migraine of hoofdpijnklachten, klachten aan het bewegingsapparaat en spijsverterings –problematiek. Ook klachten bij baby’s kunnen verholpen worden door ostheopatie. Het kan gaan om huilbaby’s, reflux, darmklachten, voorkeurshouding, afvlakking van het hoofdje en concentratieproblematiek. Ten slotte kunnen sporters baat hebben bij ostehopathie. Zowel preventief als om terugkerende blessures te verhelpen. Daarnaast vallen blessures met een afwijkend herstelverloop onder problematiek waar osteopathie de helpende hand kan bieden.

Je eerste afspraak

Tijdens de intake wordt met jou doorgesproken wat het klachtenpatroon is en hoe lang dit al bestaat, waarna een behandelplan opgesteld wordt. Je eerste afspraak duurt 45 min.

 

Extra info

Verhinderd? Annuleer je afspraak minstens 24 uur van tevoren. Bij annulering korter dan 24 uur van tevoren, behouden we het recht deze (behandel)afspraak in rekening te brengen.

Uw zorgverzekering vergoedt de behandeling geheel of gedeeltelijk via de aanvullende verzekering. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.

Frits Hoekman is geregistreerd bij beroepsvereniging: NOF/ NVO en heeft als titel D.O. MRO. www.fritshoekmanosteopathie.nl

Bel 020 560 89 20 voor een afspraak