Sportrevalidatie in de regio Amsterdam

Als sporter kan je alleen maximaal presteren als je lichaam ook in optimale staat verkeert. Sporten kent namelijk ook risico’s, zoals de kans op blessures. Onze sportfysiotherapeuten zijn er om jou te helpen wanneer er sprake is van een blessure of wanneer je last hebt van pijnklachten. Bij FysioMed werken wij veel samen met specialisten uit allerlei verschillende disciplines waardoor wij iedereen zorg op maat kunnen bieden.

Ontstaan van sportblessures

Een sportblessure ontstaat meestal als gevolg van overbelasting, verkeerde trainingsopbouw, fysiek contact of verkeerd materiaal. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen acute blessures en chronische blessures. Acute blessures worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een val, klap, botsing of verkeerde beweging. Een chronische blessure ontstaat door het voortdurend herhalen van een onjuist uitgevoerde beweging waardoor bepaalde spieren of pezen overbelast raken.

In 2020 waren er ongeveer 3,8 MILJOEN GEBLESSEERDE SPORTERS IN NEDERLAND. Het feit dat we in Nederland met zo veel sportblessures per jaar te maken hebben, geeft de noodzaak voor goede sportfysiotherapeuten weer.

Wat is sportfysiotherapie?

Sportfysiotherapie is een specialisatie van fysiotherapie. Een sportfysiotherapeut ziet met name sporters als patiënten, maar kan ook ouderen en kinderen begeleiden bij wie sport kan worden ingezet als therapie. (Top)sporters eisen vaak heel veel van hun lichaam en zullen dan ook meer belasting ervaren dan een patiënt die ‘gewoon’ fysiotherapie nodig heeft. Om deze reden is het herstel vaak uitgebreider bij sporters en zal de sportfysiotherapeut zich richten op het voorlichten en genezen, maar met name de preventie.

Sportfysiotherapie als oplossing

Een sportfysiotherapeut beschikt over allerlei kennis van wat er met je lichaam gebeurt tijdens of na het sporten en wat eventueel mogelijke oorzaken van sportblessures kunnen zijn. De sportfysiotherapeut zal in het eerste gesprek verschillende vragen aan je stellen om een concrete analyse te maken van het ontstaan van de blessure. Vervolgens zal samen met jou en de sportfysiotherapeut bepaald worden hoe de revalidatie zal verlopen.

Sport specifieke oefeningen zullen worden ingezet die voor jouw herstel van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan fietsen op de ergometer voor geblesseerde schaatsers om toch het aerobe vermogen te trainen of aan bepaalde krachtoefeningen die spieren kunnen versterken.

Het doel van onze sportfysiotherapeuten is om jou niet alleen terug te kunnen laten keren naar je sport, maar er ook voor te zorgen dat je sterker terug komt. Dit om de kans op een herhaal blessure te verkleinen. Daardoor wordt er naast het specifieke herstel ook gericht getraind op het sterker maken van niet aangedane lichaamsdelen.

Sportfysiotherapie als preventie

Sportfysiotherapie kan ook worden ingezet om blessures te voorkomen. Dit kunnen wij doen door sporters preventief te screenen bijvoorbeeld aan de hand van sprong testen. Uit deze testen kunnen wij bepalen hoeveel risico de sporter loopt op het krijgen van een kruisband blessure. Met deze informatie zou de sporter dan dus preventief aan de slag kunnen gaan om de spieren in en rondom de knie te trainen zodat het risico op een knieblessure wordt verkleint.

Buiten het preventief trainen kunnen onze sportfysiotherapeuten jou ook adviezen geven over bijvoorbeeld voeding, het belang van rust en maximale spierbelasting. Om maximaal te kunnen presteren zullen al deze factoren in balans moeten zijn.

Sportfysiotherapie in Amsterdam bij Fysiomed

Het doel van FysioMed is om body, mind en energy in balans te krijgen en zo een synergie te creëren. Om dit te bewerkstelligen hebben wij specialisten in allerlei verschillende gebieden die jou hierbij zo goed mogelijk kunnen helpen. Denk aan: fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen en nog veel meer. Met dit geweldige team hebben wij dan ook de mogelijkheid om onze patiënten te helpen zodat deze uiteindelijk beter kunnen presteren!

Ervaar jij ook sportblessures of klachten tijdens het sporten en ben je benieuwd naar de behandelmogelijkheden? Wacht dan niet langer met het maken van een afspraak bij FysioMed in Amsterdam. Uiteindelijk werken wij graag preventief, aangezien voorkomen beter is dan genezen.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen-  als buitenland. Kom langs in Amsterdam!

Volg ons op social media

Gerelateerde artikelen

File download