Op verzoek van Fysiomed hebben wij de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de manier waarop zorgverzekeraars samenwerken met fysiotherapeuten. Als directeur/eigenaar van een verzekeringsbedrijf weet ik best veel van zorgverzekeraars en de producten die ze aanbieden, maar contracten die worden afgesloten met zorgverleners zien wij niet vaak. Nu ik die gezien heb ben ik nog zekerder over het advies dat wij al jaren aan onze klanten geven: wil je zeker weten dat jij (en je minderjarige kinderen) toegang hebben tot de zorg die je nodig hebt, zorg er dan voor dat je basis-zorgverzekering een restitutiepolis is.
Wat is een restitutiepolis?
Een deel van onze zorgkosten wordt betaald uit algemene middelen (lees; ons belastinggeld), een deel van onze zorgkosten wordt betaald via onze salarisstrookjes (door werkenden dus) en een deel van onze zorgkosten wordt betaald via zorgverzekeraars. Enkele uitzonderingen daargelaten, is het daarom verplicht om een basis-zorgverzekering af te sluiten.
En als je kijkt naar deze drie geldstromen, dan is de zorgverzekering de enige waarin je als consument wat te kiezen hebt.
Maar heb je eigenlijk wel echt wat te kiezen?
Het antwoord op die vraag is ja, want basis-zorgverzekeringen komen in drie gradaties.
Allereerst is er de budgetpolis.
Bij de budgetpolis bepaalt de zorgverzekeraar naar welk ziekenhuis je mag, dus loop je het risico dat je voor een niet al te ernstige kwaal een dag moet reizen (of duizenden euro’s zelf moet betalen).
Dat klinkt misschien als een acceptabele keuze, maar deze polis leidt er in de praktijk toe dat mensen de zorg die ze nodig hebben simpelweg niet krijgen. En daar zijn de zorgverzekeraars niet tegen, want geen zorg is/blijft natuurlijk de goedkoopste optie.
De tweede variant is de naturapolis. Dat is de polis die het meest wordt afgesloten, en de polis die wat ons betreft de meest verraderlijke is. Achter de naturapolis schuilt namelijk een wereld van contracten tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars, bijvoorbeeld over het maximaal aantal operaties dat per jaar mag worden uitgevoerd.
En als het ziekenhuis op z’n maximum zit op het moment dat jij daar (met je kind) aanklopt, dan krijg je te horen dat er een wachtlijst is. Dat je pas over een paar maanden geopereerd kan worden. In januari. Als er weer nieuwe jaarbudgetten vanuit jouw verzekeraar beschikbaar zijn. Dat risico loop je niet als je kiest voor basisverzekering nummer drie: de restitutiepolis.
Bij de restitutiepolis hoef je niet te vrezen voor een zorgverlener die jou niet (direct) wil helpen, want op de restitutiepolis zijn contracten met zorgverzekeraars niet van toepassing. Dan moet de zorgverzekeraar jouw behandeling betalen, ongeacht hoeveel verzekerden jou dit jaar al voor gingen.
En het allermooiste? Vaak is een restitutiepolis goedkoper dan een naturapolis!
Bij Fysiotherapie werkt dat precies zo.
Zorgverzekeraars spreken met fysiotherapiepraktijken een maximaal aantal behandelingen per jaar af.
Maar bij fysiotherapeuten kan zo’n ‘behandelplafond’ extra hard aankomen. Ziekenhuizen hebben namelijk weinig tot geen last van concurrentie, terwijl fysiotherapeuten zich vrij mogen vestigen.
Begint en hele goeie fysiotherapeut zijn of haar eigen praktijk, dan weten de patiënten die praktijk vanzelf te vinden. Die praktijk zal de komende jaren dus groeien, wat betekent dat ze ieder jaar aan hun behandelplafond komen.
Voor de patiënt
Zit je bij een goeie fysiotherapiepraktijk, dan wil je natuurlijk dat jouw therapeut een behandelplan opstelt op basis van jouw gezondheid. Om te voorkomen dat jouw therapeut zich laat sturen door geld, is het daarom zaak dat je kiest voor een restitutiepolis.
En als je jezelf daarbij nog een extra pleziertje wil doen? Kies dan een restitutiepolis die goedkoper is dan een naturapolis.
Pjotr van Tilburg
Directeur Excert Risicomanagement
NB. De volgende zorgverzekeraars bieden uitsluitend restitutiepolissen aan.
Sluit je basis-zorgverzekering bij één van deze verzekeraars af, dan je zit dus altijd goed:
OHRA
ONVZ
Delta Lloyd
DSW Zorgverzekeringen
PNO Zorg
De Amersfoortse Verzekeringen
Ditzo
UMC Zorgverzekering