nordic curlVoetballers opgelet! Hamstringblessures kunnen sterk verminderd worden door de volgende oefening: knielen, iemand anders je enkels vast laten houden en langzaam voorover buigen. Deze redelijk simpele oefening is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht en de nationale voetbalbond KNVB.

De zogenaamde ‘Nordic hamstring exercise‘ werd getest bij 619 voetballers van veertig amateurclubs uit de eerste klasse. De ene helft van de elftallen deed drie maanden lang tweemaal per week een speciale krachtoefening voor de hamstrings. De andere helft van de amateurs, de controlegroep, trainde op de conservatieve manier. Conclusie: de groep van de Nordic curl vertoonde drie keer minder hamstringblessures dan de controlegroep: zes tegen achttien.

Deze resultaten zijn behaald door het zorgvuldigen volgen van het hiervoor ontwikkelde protocol. Voor het juist uitvoeren van de oefening is het van belang dat dit protocol goed wordt opgevolgd. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Neem dan contact met ons op of vraag ernaar bij één van onze fysiotherapeuten.