Oefentherapie Mensendieck in de regio Amsterdam

Oefentherapie Mensendieck in de regio Amsterdam

De mens is in de huidige maatschappij een weinig actief bestaan gaan leven. We hoeven niet meer te jagen voor ons eten of hele dagen aan het huishouden te besteden. Ons eten ligt namelijk klaar in de supermarkt en technologieën zoals stofzuigers en vaatwasmachines hebben huishoudelijke taken overgenomen.

Hierdoor zijn we in een zittende maatschappij beland. Kantoorbanen en studiebanken zijn hier een goed voorbeeld van. Vaak komt hier een slechte houding bij kijken, wat tot allerlei klachten kan leiden.

Wij vertellen u meer over deze klachten en hoe onze oefentherapeut Mensendieck in Amsterdam hier tegen kan helpen!

Wat houdt oefentherapie Mensendieck in?

Oefentherapie Mensendieck is gebaseerd op het feit dat een verkeerde houding of verkeerde manier van bewegen, kan leiden tot een ongunstige belasting van delen van het lichaam.

Deze ongewenste belasting kan verschillende klachten tot gevolg hebben. Wat Mensendieck onderscheidt van andere oefentherapieën, is het leerproces van zien, leren en voelen, dat de patiënt doormaakt.

Om de klachten te behandelen, staat binnen deze therapie een gedragsverandering centraal. Dit betekent dat niet alleen de houdings- en bewegingsgewoonten worden aangepast, maar dat er ook wordt gefocust op de afwegingen die je maakt bij het uitvoeren van de gevraagde houdingen en bewegingen.

Juist dit gedrag is zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de aangeleerde houdingen en bewegingen een gewoonte worden en hiermee behouden blijven.

Bij welke klachten kan oefentherapie Mensendieck mij helpen?

Een verkeerde houding of een verkeerde manier van bewegen, kan onder andere leiden tot plotselinge (lage) rugklachten, nek- en schouderklachten en hoofdpijnklachten. Hiernaast kan een hernia ontstaan of kan een zwangerschap leiden tot bekkeninstabiliteit.

Aanhoudende klachten door een verkeerde houding of verkeerde manier van bewegen zijn bijvoorbeeld RSI/CANS, fibromyalgie, stress en spanningen. RSI/CANS is een verzamelnaam voor verschillende spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. De symptomen zijn onder andere pijn, tintelingen, stijfheid of een doof gevoel.

Bij fibromyalgie kamp je met langdurige pijn in je spieren en bindweefsel, vaak samengaand met STIJFHEID, VERMOEIDHEID, SLAAPSTOORNISSEN EN STEMMINGSWISSELINGEN.

Aan de verkeerde houding of verkeerde manier van bewegen kan een ziekte of aandoening ten grondslag liggen. Voorbeelden hiervan zijn scoliose, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson.

De therapie kan in deze gevallen bijdragen aan het herstel en vermindering van de klachten, maar zal de aandoening niet genezen.

Ten slotte kan de therapie ook preventief worden gebruikt.

Hoe ziet de oefentherapie van Mensendieck er uit?

De eerste afspraak zal bestaan uit een vraaggesprek en onderzoek waarbij we een zo volledig mogelijk beeld zullen proberen te krijgen van je klachten. Hierbij kijken we naar de oorzaken en naar de gevolgen van de klachten. Vervolgens zullen we samen kijken naar de mogelijkheden die oefentherapie Mensendieck te bieden heeft.

Om de gewenste gedragsverandering te bereiken, zijn er een aantal dingen die je als patiënt moet doorlopen. Allereerst moet je open staan voor het nieuwe gedrag. Hierna is het van belang dat je begrijpt wat de veranderingen inhouden, dat je het gedrag wilt veranderen en dat je dit ook daadwerkelijk kan. Vervolgens staat het uitvoeren centraal, waarbij het gedrag wordt aangepast.

Ten slotte is het ontzettend belangrijk dat je de gedragsverandering volhoudt. Hierbij is jouw motivatie van groot belang!

Het is duidelijk dat het veranderen van een houding niet makkelijk is. Het versterken van de spieren kan helpen de houding te verbeteren.

Daarom zal de therapie ook bestaan uit het leren van oefeningen die je thuis dagelijks uit kan voeren. Om een bewuste beheersing over je motoriek te krijgen, worden de oefeningen in principe niet voorgedaan door de therapeut.

Oefentherapie Mensendieck bij Fysiomed Amsterdam

Onze specialisten bij Fysiomed zullen een persoonlijk behandelplan opzetten. Hierbij zullen we je vervolgens begeleiden, zodat de klachten op een effectieve manier zo veel mogelijk zullen verdwijnen én de terugkeer van je klachten worden voorkomen. Wij bedienen hiermee mensen uit de gehele regio rondom Amsterdam.

Heb je nog vragen of wil je starten met de behandeling? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen-  als buitenland. Kom langs in Amsterdam!

Volg ons op social media

Gerelateerde artikelen

File download