Bulkdrinken en verschillende soorten drinkvocht

Het belang van drinken

In mijn voorgaande blog beschrijf ik dat het gebruik van drinkvocht van grote invloed kan zijn op je sportieve prestatie. Om prestatieverlies te voorkomen is niet alleen voldoende drinken voorafgaande aan de inspanning belangrijk, maar ook tijdens en na afloop! De timing van inname en het soort drank dat je gebruikt zijn de belangrijkste aspecten rondom het gebruik van drinkvocht.
Deze keer ga ik in op de verschillende soorten (sport)drank die je kunt gebruiken en geef ik dé tip om ‘een klotsende maag’ te voorkomen.

 

Bulkdrinken, Wat en waarom?

Veel sporters denken dat ze maagklachten kunnen voorkomen door tijdens het sporten steeds kleine slokjes te drinken. Dit is onjuist.
Maag-darmklachten, waar vooral hardlopers veel last van hebben, kunnen worden veroorzaakt door verschillende (voedings-) factoren, waaronder het gebruik van vocht. Een veel gehoorde klacht is een klotsende maag tijdens het sporten. Om dit te voorkomen moet je tegen je gevoel ingaan ofwel “bulkdrinken”! Hiermee wordt bedoeld dat je elk kwartier 250 milliliter drinkvocht in één keer tot je neemt en niet uitspreidt door steeds kleine slokjes te nemen. Door deze methode van drinken neemt je maagwand optimaal vocht op waardoor er minder vocht achterblijft; minder kans op een klotsende maag!

Het is ook belangrijk om te weten of je aan water genoeg hebt of dat je op zoek moet naar een geschikte sportdrank. Voor inspanningen tot drie kwartier volstaat water en dit raad ik persoonlijk dan ook sterk aan!

Veel recreatieve sporters hebben als doel op gewicht blijven of gewicht verliezen en proberen de nodige calorieën te verbranden tijdens het sporten. Door te kiezen voor een sportdrank loop je al snel het risico meer energie binnen te krijgen dan dat je energie verbrandt. Mocht je water nou niet lekker vinden, leng het dan aan met wat (light) limonadesiroop.

 

Isotone dranken

Voor langer durende inspanningen kan worden gekozen voor een sportdrank (in verband met het aanvullen van je energievoorraad).
Het is raadzaam om tijdens het sporten te kiezen voor een isotone drank; ‘isotoon’ geeft aan dat de samenstelling van de deeltjes in de drank (koolhydraten en elektrolyten) gelijk is aan dat van je eigen bloed. Hierdoor wordt dit type dorstlesser beter opgenomen in vergelijking met een hypertone sportdrank. Je herkent een isotone sportdrank door te kijken naar de voedingswaardedeclaratie op het etiket. Let er dus op dat deze drank energie levert in de vorm van koolhydraten; wanneer je probeert af te vallen is het veelal verstandiger om te kiezen voor water.

Tot slot nog een laatste belangrijke tip: probeer een nieuwe methode van drinken (en eten) altijd eerst uit tijdens een training, voordat je deze toepast tijdens een wedstrijd!

De fanatieke sporter die serieus bezig is met zijn of haar sport raad ik aan om te kiezen voor een volledig sportvoedingsadvies. Door de juiste (sport)voeding kun je optimaal presteren, herstellen en dus stappen maken in jouw sport! Probeer je gewicht kwijt te raken of wil je spiermassa opbouwen ook dan kun je uitstekend terecht bij Esther van Etten (WWW.ESTHERVANETTEN.NL) of bij mijzelf!

Gerelateerde artikelen

Gezonde voeding

Ryanne – 10 jaar jubileum

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media