Fysiotherapie bij Long Covid

Long Covid, ook bekend als het post-COVID-19-syndroom, treft mensen die herstellen van een COVID-19-infectie. Het kan leiden tot aanhoudende symptomen en ernstige belemmeringen in het dagelijks leven. In dit artikel bespreken we wat Long Covid inhoudt, de verzekeringsvoorwaarden en waarom fysiotherapie een cruciale speelt in het herstelproces.

Wat is Long Covid?

Long Covid verwijst naar de aanhoudende symptomen die mensen ervaren na herstel van een COVID-19-infectie. Deze symptomen variëren en kunnen onder andere vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, concentratieproblemen en spierzwakte omvatten. Long Covid kan een aanzienlijke impact hebben op de kwaliteit van leven van de getroffenen. 

Het ontstaan van een Long Covid

De exacte oorzaken van Long Covid zijn nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld dat het te maken heeft met een combinatie van virale impact, immuunrespons en ontstekingen. Momenteel zijn er veel lopende studies naar de mogelijke oorzaken van de aandoening, de verwachting is dat hier in de komende jaren meer over bekend gaat worden. Zelfs milde COVID-19-gevallen kunnen leiden tot langdurige symptomen. 

De symptonen van Long Covid

De symptomen van Long Covid variëren sterk, maar omvatten vaak:

  • Vermoeidheid: Aanhoudende vermoeidheid die niet verbetert met rust.
  • Kortademigheid: Moeite met ademen, zelfs bij lichte inspanning.
  • Cognitieve problemen: Concentratieproblemen en geheugenverlies.
  • Pijn op de borst: Onaangename sensaties in de borst, soms gerelateerd aan ademhaling.
  • Spierzwakte: Verminderde kracht en uithoudingsvermogen in de spieren.
Onze
Fysiomed

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Fysiotherapie bij Long Covid

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het beheersen en verbeteren van de symptomen van Long Covid. Afhankelijk van jouw situatie proberen we je een passend aanbod te bieden. 

De behandeling kan de volgende items omvatten:

  • Ademhalingsoefeningen: Gerichte oefeningen om de longcapaciteit te vergroten en kortademigheid te verminderen.
  • Krachttraining: Opbouwen van spierkracht om vermoeidheid en spierzwakte tegen te gaan.
  • Energiebeheer: Strategieën om vermoeidheid te beheren en energie-efficiëntie te gebruiken.
  • Algemene conditietraining: Stapsgewijze opbouw van uithoudingsvermogen en conditie.

Bij Fysiomed hebben we gespecialiseerde fysiotherapeuten met ervaring in het behandelen van Long Covid. Daarbij beschikken we over een Rehab Gym waar wij samen optimaal aan je herstel kunnen werken. We begrijpen dat elk individu uniek is, daarom gaan we samen met jou op zoek naar passende routes om jouw uiteindelijke doel te behalen. 

Let op! Vanaf 1 juli 2024 is long COVID niet meer vergoed via de zorgverzekering. Meer informatie omtrent deze regeling vind je hier.

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de klachten zich bevinden zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is het herstel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media