Fysiotherapie bij een frozen shoulder

Je hebt vast wel eens last gehad van een stijve schouder. Vaak wordt de stijfheid na een paar dagen minder, maar wat nu als deze langer aanhoudt? Het kan dan zijn dat je te maken hebt met een frozen shoulder. Wat dit precies is en wat je er aan kunt doen, dat bespreken we in dit artikel. Heb je last van een frozen shoulder? Dan doe je er goed aan om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Onze praktijk in Amsterdam Zuid heeft specialisten die je graag bijstaan.

Wat is een frozen shoulder?

Het schoudergewricht wordt gevormd door de verbinding van drie botten: de bovenarm, het schouderblad en het sleutelbeen. Dit is een erg complex gewricht en daarom zitten er structuren in de schouder zodat deze botten netjes met elkaar verbonden blijven, bijvoorbeeld het gewrichtskapsel.

Bij een frozen shoulder is er sprake van een ontsteking van dit gewrichtskapsel. Door deze ontsteking, ontstaat een verdikking waardoor de schouder minder goed te bewegen is. Een verstijfde schouder wordt ook wel een bevroren schouder (frozen shoulder) genoemd.

De ontsteking kan naast een verstijfd gevoel, ook (uitstralende) pijn naar de arm veroorzaken. Het vervelende van een frozen shoulder is dat het heel erg lang kan aanhouden. Zonder de juiste therapie kan een frozen shoulder jaren last geven.

Ontstaan van een frozen shoulder

Er is niet veel zekerheid over het ontstaan van een frozen shoulder. In sommige gevallen is het een gevolg van een val, maar vaak is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Een aantal risicofactoren voor het ontwikkelen van een frozen shoulder zijn:

  • Zwaar werk
  • Het maken van herhalende bewegingen
  • Stress en voortdurende spanning
  • Eerder het sleutelbeen of de schouder gebroken hebben
  • De ziekte van Parkinson
  • Diabetes

De fasen van een frozen shoulder

Fase 1: de verstijvende fase
De verstijvende fase is de fase waarin de schouder nog niet volledig vastzit, maar wel steeds stijver wordt. Deze fase kan weken tot maanden duren. De klachten worden langzaam erger en de pijn kan uit gaan stralen naar de arm. In deze fase is het belangrijk om de schouder niet hevig te belasten. Wel is het goed voor de schouder om voorzichtig en binnen jouw pijngrens te blijven bewegen om verdere stijfheid te voorkomen.

Fase 2: de bevroren fase
In deze fase zit je schouder helemaal vast. Door stap voor stap de schouder te bewegen, kan je schouder minder stijf worden. Het kan maanden duren voordat je schouder een beetje loskomt.

Fase 3: ontdooiende fase
De ontdooiende fase is de fase waarin de beweeglijkheid van de schouder langzaam terugkeert naar normaal. Zorg ervoor dat je de schouder niet te veel belast en voorkom herhalende bewegingen.

Onze
Schouder

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de klachten zich bevinden zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is het herstel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media