Fysiotherapie bij een hamstringklacht

Hamstringklachten zijn een veelvoorkomend en vervelend en het kan mensen van alle leeftijden treffen. Deze klachten kunnen variëren van lichte spierspanning en stijfheid tot ernstige scheuren en leiden vaak tot pijn en beperkte bewegingsmobiliteit. In dit artikel bespreken we wat hamstringklachten precies zijn, hoe je ze  kan voorkomen en behandelen en waarom het verstandig is om tijdig de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen.

Ben je onzeker over de ernst van je blessure? Onze praktijk in Amsterdam Zuid heeft specialisten die je graag bijstaan.

Hamstring

Wat zijn hamstringklachten?

De hamstrings zijn een groep spieren aan de achterkant van het bovenbeen die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Hamstringklachten treden op wanneer deze spieren beschadigd of overbelast raken, meestal als gevolg van overmatige inspanning, plotselinge bewegingen of een trauma. Een typerend voorbeeld is het ontstaan van de klacht bij het trekken van een sprint. Deze blessure kan variëren van een lichte spierspanning tot een ernstige scheur en kan serieuze impact hebben op je dagelijkse functioneren.

Ontstaan van een hamstringblessure

Oorzaken van een hamstringklacht
Er zijn verschillende factoren die het risico op hamstringklachten vergroten:

  1. Onvoldoende opwarming: Het niet goed opwarmen van de spieren voor fysieke activiteit kan het risico op hamstringklachten verhogen.
  2. Spierdisbalans: Een onevenwichtige verhouding tussen de hamstring- en quadricepspieren kan de kans op blessures vergroten.
  3. Slechte flexibiliteit: Een gebrek aan flexibiliteit in de (korte) hamstrings kan leiden tot overbelasting en letsel.
  4. Overbelasting: Herhaalde inspanning zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot vermoeidheid en blessures.

Symptomen van een hamstringblessure

De symptomen van hamstringklachten kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van het letsel. De volgende symptomen komen veel voor:

Pijn: Aan de achterkant van het bovenbeen, meestal nabij de bil of de knieholte, is een veelvoorkomend symptoom van hamstringklachten.

Zwelling: In sommige gevallen kan er sprake zijn van zwelling in het aangetaste gebied.

Krachtverlies: Bij ernstige hamstringblessures kan er krachtverlies optreden, waardoor lopen en andere activiteiten je minder makkelijk afgaan.

Beperkte mobiliteit: Het kan lastig en ongemakkelijk zijn om het been volledig te strekken of te buigen als gevolg van pijn en spierspanning.

Trauma: Een hoorbaar “knappend” geluid bij het onstaan van de klacht.

Onze

Fysiomed

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

De fasen van een hamstringblessure

Fasen van herstel bij hamstringklachten
Het herstel van hamstringklachten omvat meestal drie fasen:

Fase 1: De acute fase
Tijdens deze fase ervaar je pijn en ongemak. Het is essentieel om onmiddellijk te rusten en ijs aan te brengen om ontsteking te verminderen. De RICE-methode (Rust, IJs, Compressie en Elevatie) kan hierbij van pas komen.

Fase 2: De sub-acute fase
De pijn neemt af, maar de spieren zijn nog steeds zwak. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van spierkracht en mobiliteit. De juiste oefeningen kunnen de hamstrings versterken en het risico op een langere herstelperiode of een toename in klachten verminderen.

Fase 3: De herstelfase
Tijdens deze fase werk je aan het op-en uitbouwen van spierkracht en flexibiliteit in de hamstrings. Fysiotherapie is van cruciaal belang om terug te keren naar normale activiteiten of je specifieke sportactiviteiten en het voorkomen van toekomstige blessures. Onze fysiotherapeuten kunnen je begeleiden bij het juiste oefenprogramma en hanteren “evidence based” technieken om het herstelproces te optimaliseren. Daarnaast  geven we advies hoe je  toekomstige klachten voor kan zijn door middel van gerichte oefeningen en training. Het is raadzaam om professionele begeleiding te zoeken bij hamstringklachten.

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
  • Ma - do 07:00 - 22:00
  • Vrij 07:00 - 20:00
  • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download