Fysiotherapie bij een Heupoperatie

Een heupoperatie is een ingrijpende medische procedure die kan helpen om pijn en mobiliteitsproblemen als gevolg van heupproblemen te verlichten. Na een heupoperatie is fysiotherapie een absolute must voor optimaal herstel om zo gestaag je dagelijkse activiteiten weer op te pakken. In dit artikel bespreken we wat een heupoperatie inhoudt, hoe fysiotherapie kan helpen bij het herstel en waarom professionele begeleiding noodzakelijk is voor een optimaal herstel. 

Heup

De aanleiding voor het uitvoeren van een heupoperatie?

Een heupoperatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om heupproblemen te behandelen, zoals artrose, heupfracturen, heupdysplasie, heupbreuk of andere aandoeningen die de heupfunctie beïnvloeden. Er zijn verschillende soorten heupoperaties, waaronder heupvervanging (heupprothese), heupreparatie en heupgewricht reconstructie.
Deze ingrepen kunnen leiden tot aanzienlijke verbeteringen in pijnvermindering en mobiliteit.
Zoals al eerder benoemd is een heupoperatie een ingreep die je niet te lichtzinnig dient te nemen, zeker op latere leeftijd.
Onderzoek wijst uit dat de kans op mortaliteit, na de operatie bij een heupvervanging, in de eerste 30 dagen verhoogd is. 

Bron: Berstock JR, Beswick AD, Lenguerrand E, Whitehouse MR, Blom AW. Mortality after total hip replacement surgery: A systematic review. Bone Joint Res. 2014  

Waarom Fysiotherapie na een heupoperatie ?

Fysiotherapie is van cruciaal belang voor een succesvol herstel na een heupoperatie.
De doelen van fysiotherapie na een heupoperatie zijn onder andere:

 •  Herstel van de mobiliteit: Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen je om geleidelijk de bewegingsvrijheid van het heupgewricht te terugwinnen, zowel na heupvervanging als andere operatieve ingrepen.
 •  Spierversterking: Onze, op jou afgestemde programma’s, bestaan uit oefeningen om de omliggende spieren te versterken, waardoor de heupstabiliteit en -functie wordt verbeterd.
 •  Pijnverlichting: De fysio kan je technieken aanleren om pijn te verminderen en ongemak te beheersen na de operatie.
 •  Verbetering van de loopvaardigheid: We leggen ook de focus op het aanleren van veilige en effectieve looppatronen, gebruikmakend van hulpmiddelen zoals krukken of looprekken indien nodig.

De gebruikelijke symptomen na een heupoperatie ?

 • Pijn en ongemak: Direct na de operatie is pijn en ongemak in de heup normaal. Dit kan enige tijd aanhouden maar verbetert geleidelijk.
 • Zwelling: Zwelling rond de operatiewond komt vaak voor en kan weken aanhouden.
 • Blauwe plekken: Soms is er tijdelijke blauwe verkleuring van de huid.
 • Beperkte mobiliteit en stijfheid: Na de operatie kan het moeilijk zijn om het been te bewegen, buigen of strekken.
 • Infectierisico: Hoewel zeldzaam, is er een risico op infectie; symptomen zoals koorts, roodheid of toenemende pijn moeten worden gemeld.

Onze

Heup & Lies

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Fases na de heupoperatie

Het herstel na een heupoperatie kan in verschillende fasen worden onderverdeeld:

Fase 1: De acute fase

In de directe nasleep van de operatie kan pijn en zwelling optreden. Fysiotherapie begint meestal al kort na de operatie om de patiënt te helpen mobiliseren. Het is belangrijk om geleidelijk aan te bewegen, het vertrouwen in je lichaam te herwinnen en de instructies van de fysiotherapeut op te volgen.

Fase 2: De sub-acute fase

Tijdens deze fase wordt de focus gelegd op het opbouwen van spierkracht en mobiliteit.
Oefeningen zijn gericht op het herstellen van de heupfunctie en het verbeteren van de algehele stabiliteit.

Fase 3: De herstelfase

In de herstelfase werken patiënten aan het terugkeren naar normale activiteiten en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
Fysiotherapie blijft een belangrijk onderdeel van het herstelproces om ervoor te zorgen dat de heup op de lange termijn goed functioneert.
Nadat je revalidatie succesvol is afgerond, kunnen we je koppelen aan een van onze (medische) personal trainers om lekker door te trainen.

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
 • Ma - do 07:00 - 22:00
 • Vrij 07:00 - 20:00
 • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download