Fysiotherapie bij een Runners knee

Hardlopers worden vaak geconfronteerd met knieblessures. De herhaaldelijke impact en stress tijdens het hardlopen kunnen leiden tot aandoeningen zoals het patellofemoraal pijnsyndroom of het iliotibiale band syndroom, beter bekend als “Runners knee”. Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het aanpakken van deze problemen door gerichte oefeningen te doen om de spieren rond de knie te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en biomechanische onevenwichtigheden te corrigeren. Een ervaren fysiotherapeut kan het looppatroon van de sporter beoordelen, specifieke zwakke punten identificeren en een revalidatieplan op maat maken om de algehele knie stabiliteit te verbeteren. Door fysiotherapie in hun schema op te nemen, verlichten hardlopers niet alleen de pijn, maar krijgen ze ook waardevolle inzichten in blessurepreventie, waardoor ze soepeler en veerkrachtiger terugkeren op de weg.

Runners knee

Wat is een Runners knee?

Een Runners knee, ook wel bekend als “patellofemoraal pijnsyndroom” (PFPS), is een veelvoorkomende aandoening bij hardlopers en andere sporters. Het wordt gekenmerkt door pijn in en rond de knieschijf (patella) en het kniegewricht. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met hardlopen, kan het ook optreden bij andere activiteiten waarbij de knie herhaaldelijk wordt gebogen en gestrekt, zoals fietsen, wandelen en traplopen.

Ontstaan van een Runners knee?

 • Overbelasting: Herhaalde stress en overbelasting van de knie tijdens sportactiviteiten kunnen leiden tot irritatie en pijn.
 • Spierzwakte of onevenwichtigheden: Zwakte in de dijbeenspieren, met name de quadriceps, en onevenwichtigheden in de spierkracht rond de knie kunnen bijdragen aan een runner’s knee.
 • Verkeerde looptechniek: Onjuiste looptechnieken, zoals te snel toenemende trainingsintensiteit of verkeerde schoenen, kunnen het risico op deze aandoening verhogen.
 • Anatomische factoren: Sommige mensen hebben anatomische factoren zoals beenlengteverschillen of afwijkingen in de knieën die de kans op een runner’s knee vergroten.

Symptonen van een Runners knee

De meest voorkomende symptomen zijn als volgt:

 • Pijn in je knie voelt scherp en/of brandend.
 • Locatie van pijn is vaak aan de buitenkant (laterale femurcondyl)
 • Aanraken van laterale femurcondyl voelt pijnlijk
 • Pijn neemt in de meeste gevallen af in rust

 

Ontstekingsreactie verschijnselen kunnen aanwezig zijn:

 • Warmte
 • Zwelling
 • Rood
 • “Snapping geluid” van de banden.

Onze

Knie

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Fases van een Runners knee

Er zijn vier fasen van een Runners knee:

 • fase 1: Er is pijn na de inspanning
 • fase 2: De pijn treedt op tijdens de warming-up, maar verdwijnt tijdens de training en keert weer terug na de inspanning
 • fase 3: De pijn is aanwezig tijdens de warming-up en verdwijnt niet meer. Ook na de inspanning zijn er nog klachten
 • fase 4: De pijn is constant aanwezig waardoor trainen niet meer mogelijk is

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
 • Ma - do 07:00 - 22:00
 • Vrij 07:00 - 20:00
 • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download