Fysiotherapie bij Chronische rugpijn

Chronische rugpijn kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het kan impact hebben op de thuissituatie, werk maar ook het sociale leven. Helaas komt rugpijn wel heel veel voor, ongeveer één op de vijf mensen in Nederland heeft namelijk last van chronische rugklachten. Er wordt over het algemeen gesproken van chronische rugpijn wanneer de pijn langer dan 12 weken (3 maanden) aanhoudt. Dit kan betekenen dat de rugklachten gedurende de 12 weken constant aanwezig zijn, maar ook dat er sprake kan zijn van perioden van rugklachten.

Hoe ontstaat Chronische rugpijn?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van chronische rugpijn. Rugpijn kan worden onderverdeeld in twee soorten, wanneer gekeken wordt naar de oorzaak voor het ontstaan van de pijn.

Aspecifieke rugpijn

Aspecifieke rugklachten (<95%) zijn rugklachten waarvoor geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden. Deze ontstaan vaak door bijvoorbeeld een verkeerde lichaamshouding, overbelasting, ontsteking, slijtage of een disbalans in de spieren. De hierboven genoemde klachten zouden uiteindelijk over kunnen gaan in chronische rugklachten, wanneer deze niet juist worden behandeld.

Specifieke rugpijn

Specifieke rugklachten (>5%) hebben echter wel een duidelijke lichamelijke oorzaak. Vaak is hier sprake van een ziekte of een afwijking. Hierbij kan men denken aan: een hernia, ischias, bekkeninstabiliteit, stenosa, artrose en osteoporose.

Verder bestaan er nog een aantal algemene oorzaken die mogelijk voor chronische rugpijn kunnen zorgen. Hierbij gaat het met name om ongezonde voeding, alcohol en roken.

Wat zijn de symptomen bij Chronische rugpijn

Symptomen van chronische rugpijn kunnen erg uiteenlopend zijn. Ze verschillen met name afhankelijk van de oorzaak of de locatie. De klachten kunnen in drie verschillende categorieën worden onderverdeeld:

Symptomen bij lage rugpijn

Bij chronische lage rugpijn is de rugpijn met name aanwezig in de lage rug. Uitstralingspijn naar de bil of het been zijn hierbij niet vreemd. Dit gaat vaak gepaard met een dof gevoel of verlies van kracht in het been. Bij chronische lage rugpijn kun je ook last hebben van pijnscheuten of kramp in de rug.

Symptomen bij midden rugpijn

Bij chronische midden rugpijn is de rugpijn met name aanwezig in het midden van de rug. Ook kun je ervaren dat de rug stijf aanvoelt, waardoor je het gevoel hebt dat deze vastzit.

Symptomen bij hoge rugpijn

Bij chronische hoge rugpijn is de rugpijn met name aanwezig hoog in de rug. Mensen ervaren bij deze soort rugpijn vaak ook pijn tussen de schouderbladen.

Chronische rugpijn wordt vaak als erg vervelend en vermoeiend ervaren. Men kan zich daardoor moe, stijf en niet uitgerust voelen. Bij chronische pijnklachten blijven de klachten langdurig aanhouden, wat bij veel mensen ook ergernis en stress kan veroorzaken. Stress kan er vervolgens weer voor zorgen dat de spierspanning in de rug toeneemt, waardoor de rugpijn erger kan worden. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden, bijvoorbeeld door gericht fysiotherapie.

Onze

Rug

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
  • Ma - do 07:00 - 22:00
  • Vrij 07:00 - 20:00
  • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download