Fysiotherapie bij een Jumpers Knee

Jumpers Knee; ook bekend als patellatendinopathie, is een veelvoorkomende blessure die vooral (jonge) sporters treft die herhaaldelijke sprongbewegingen maken, zoals basketballers en volleyballers. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelopties bij Fysiomed.

Jumpers Knee

Wat is een Jumpers Knee?

Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en tijdig te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen sporters de kans op Jumpers Knee verminderen. Hoe sneller je behandeld wordt, hoe sneller jij je focussen op wat er echt toe doet, zoals plezier maken op het veld en presteren.

De symptomen van Jumpers Knee kunnen zijn:

  1. Pijn onder de knieschijf: Een zeurende pijn net onder de knieschijf, vooral tijdens of na activiteiten zoals springen, rennen of traplopen.
  2. Stijfheid: Stijfheid in de knie, vooral na periodes van inactiviteit of ’s ochtends bij het opstaan.
  3. Zwelling: Zwelling rond de knie kan voorkomen, maar is minder gebruikelijk dan bij andere knieblessures.
  4. Gevoeligheid: Gevoeligheid bij het aanraken of stoten van het gebied net onder de knieschijf.

Het ontstaan van een Jumpers Knee?

Het ervaren van een blessure brengt niet alleen pijn met zich mee, maar kan ook de ontwikkeling belemmeren en het plezier in het spel verminderen. Daarom is het belangrijk om een beeld te hebben van wat potentiële risico’s in je dagelijkse leven zijn voor het ontstaan van een Jumpers Knee.

Jumpers Knee wordt vaak veroorzaakt door:

  1. Overbelasting: Herhaalde belasting van de patellapees door frequent springen, landen en abrupt remmen tijdens het sprinten kan leiden tot overbelasting en irritatie.
  2. Spierzwakte: Zwakte in de dijspieren, met name de quadriceps, kan leiden tot overmatige spanning op de patellapees.
  3. springtechniek; veranderingen in je trainingsintensiteit en beweegpatroon kunnen bijdragen aan het ontstaan van Jumpers Knee.
  4. Een te enthousiaste start: Het overslaan van de warming-up kan risico’s met zich mee brengen.

 

Behandeling en preventie van een Jumpers Knee

Bij Fysiomed beschikken we over een moderne “Rehab Gym” met kundige fysio’s en overige specialisten met verschillende sport en expertise achtergronden.
Dit stelt ons instaat om je optimaal te ondersteunen met het behalen van je re-integratie doelstellingen, ook na je herstel kan je bij ons terrecht voor een passend preventie advies bij onze Health Club.

De behandeling van Jumpers Knee omvat vaak:

  1. Rust: Het verminderen of vermijden van activiteiten die de knie belasten, om het genezingsproces te bevorderen.
  2. IJs en compressie: Het aanbrengen van ijs en het gebruik van compressie om lokale zwelling onder de knieschijf te voorkomen en pijn te verlichten. Wij hebben hiervoor speciale koude- en druktherapie.
  3. Oefentherapie: Gerichte oefeningen om de belastbaarheid van de kniepees te verhogen en de irritatie te verminderen. Deze oefeningen zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit. Met speciale aandacht voor de spieren die actief zijn bij het absorberen van de landingsimpact, zoals de quadriceps. Onze knie specialist Dali Hermes heeft veel ervaring met het terug brengen van cliënten naar het gewenste “Return to Train” niveau.
  4. Bracing: Het dragen van een kniebrace kan ook een optie zijn om de belasting op de patellapees verminderen tijdens activiteiten.

Het voorkomen doe je door:

  1. Het opstellen van geschikte trainingsprogramma’s: Het geleidelijk opbouwen van trainingsintensiteit en het implementeren van technieken om de impact op de knie te verminderen. Ook een goede warming-up is essentieel, de nationale Volleybal bond heeft hier een mooi programma voor opgesteld genaamd “VolleyVeilig”.
  2. Sterkte en flexibiliteit: Het behouden van sterke dijspieren en een goede flexibiliteit kan het risico op blessures verminderen.
  3. Goede schoenen: Het dragen van schoenen met goede demping kan de impact op de knieën verminderen tijdens springactiviteiten.
    Binnen ons pand is Podotherapie Beld gevestigd. Dit is een eigentijdse praktijk die gespecialiseerd is in; zooltjes, allerlei verschillende loop analyses kan afnemen. De oprichters Sharon & Myrthe zijn voormalig topbasketballers en zijn dus bekend met “Jumper’s Knee’s” klachten.
  4. Extra opletten tijdens de groeispurt: Je kind heeft in deze periode meer kans blessures op te lopen” aldus onze ervaren collega & Sportarts Jessica Gall.  

 

Onze
Knie

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media