Fysiotherapie bij Lage rugklachten

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat alle leeftijden treft; het ontstaan kan de actieveling treffen die teveel van zijn lichaam vraagt of een kantoormedewerker die ongemerkt te lang in dezelfde houding zit. De pijn en ongemakken die gepaard gaan met lage rugklachten kunnen variëren van mild tot ernstig en hebben vaak invloed op de dagelijkse activiteiten. In dit artikel bespreken we wat lage rugklachten precies zijn, mogelijke oorzaken, preventieve maatregelen en waarom fysiotherapie & manueel therapie een essentiële rol kunnen spelen bij het behandelen van deze rugklachten.

Wat zijn Lage rugklachten

Lage rugklachten verwijzen naar pijn of ongemak in het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Deze klachten kunnen plotseling optreden, of chronisch, aanhoudend over een langere periode voorkomen. De oorzaken van lage rugklachten variëren, waaronder spierblessures, hernia’s, degeneratieve aandoeningen en problemen met de wervelkolom. Lage rugklachten komen veel voor onder de Nederlandse bevolking, deze klacht staat al jaren bovenaan in de incidentielijst binnen de fysiotherapie.

KNGF-Profielen voor Lage Rugklachten

De Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hanteert profielen om lage rugklachten te classificeren. Profiel 1, 2 en 3, dit is hoe fysiotherapeuten de ernst van de klachten bepalen.

Profiel 1: Lage rugklachten met geringe impact op dagelijkse activiteiten. Behandeling richt zich vooral op voorlichting en oefentherapie.

Profiel 2: Matige invloed op dagelijkse activiteiten, waarbij psychosociale factoren ook een rol kunnen spelen. Een multidisciplinaire aanpak met aandacht voor gedragsverandering en oefentherapie is belangrijk.

Profiel 3: Ernstige impact op dagelijkse activiteiten, mogelijk met zowel lichamelijke als psychosociale factoren. Een multidisciplinaire behandeling met intensieve begeleiding is vereist.

Onze Fysiotherapeutische zorg bij lage rugklachten omvat een totaal benadering, waarbij zowel onze eigen “Treatment, Training & Testing” werkwijze en de KNGF-profielen een leidraad vormt voor een gepersonaliseerde behandelingswijze.

Onze Gespecialiseerde Behandelingsopties

Bij Fysiomed beschikken we over fysiotherapeuten met expertise in onder andere de “Mulligan Therapie”. Deze benadering omvat mobilisatietechnieken en oefeningen die specifiek gericht zijn op het verminderen van lage rugklachten. Onze professionals staan klaar om een diagnose te stellen en een behandelplan op maat te maken dat past bij jouw specifieke situatie.

Naast fysiotherapie kan manueeltherapie of een samenwerking tussen beide professies ook uitkomst bieden voor het herstel. Onze manueeltherapeuten hebben na een opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding gevolgd. Het doel van manueel therapie is altijd dat je weer klachtenvrij kunt bewegen. Dit word bereikt door passend advies en specifieke verrrichten rondom bijvoorbeeld de wervels.

Het ontstaan van Lage rugklachten

Er zijn verschillende omstandigheden en factoren die het risico op lage rugklachten kunnen vergroten:

Slechte houding: Langdurig zitten met een verkeerde houding.

Zwaar tillen: Het tillen van zware voorwerpen zonder de juiste techniek kan de rug onnodig belasten.

Leeftijd: Het ouder worden kan leiden tot slijtage van de tussenwervelschijven en andere structuren in de rug.

Inactiviteit: Onvoldoende lichaamsbeweging kan de rugspieren verzwakken, waardoor ze gevoeliger zijn voor blessures.

Symptonen van Lage rugklachten

De symptomen van lage rugklachten variëren, maar de volgende komen bij veel van onze patiënten voor:

Pijn: Pijn in de onderrug is het meest opvallende symptoom. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan scherp, stekend of zeurend zijn.

Stijfheid: Stijfheid in de onderrug, vooral na langdurig zitten of bij het ontwaken, is een veelvoorkomend symptoom.

Beperkte mobiliteit: Lage rugklachten kunnen de bewegingsvrijheid beperken, waardoor het moeilijk is om te buigen, te draaien of op te staan.

Spierkrampen: Verkrampingen in de rugspieren kunnen optreden als reactie op blessures of spanning.

Uitstralende pijn: Soms straalt de pijn uit naar de bil, dij of zelfs het been, wat duidt op mogelijke zenuwbetrokkenheid.

Onze
Rug

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de klachten zich bevinden zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is het herstel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media