Fysiotherapie bij een voorste kruisband ruptuur

Knieblessures zijn een van de meest voorkomende blessures in Nederland en kunnen een flinke impact hebben op je dagelijkse leven en sportactiviteiten. Een helaas veel voorkomende acute knieblessure is de voorste kruisband ruptuur, door sommige orthopeden ook wel de hartaanval van de knie genoemd. Op deze pagina geven we jou inzicht over het ontstaan van deze blessure en misschien nog belangrijker, hoe nu verder?

Wat is een voorste kruisband ruptuur?

Middenin het kniegewricht ligt de voorste kruisband (een ligament wat verbinding maakt tussen je boven- en onderbeen). De voorste kruisband is een belangrijke stabilisator van de knie. De belangrijkste functie van dit ligament is het remmen van de voorwaartse beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen, ook wel voorwaartse translatie genoemd. Daarnaast stabiliseert het de rotatie bewegingen van het onderbeen. Deze stabiliserende rol is vooral belangrijk bij sporten waarbij je veel van richting verandert. Zoals bijvoorbeeld voetbal, hockey of handbal.

Het ontstaan van een een voorste kruisband ruptuur

Voorste kruisbandblessures treden voornamelijk op bij (team)sporten waarbij plotselinge richtingsveranderingen en draaibewegingen voorkomen. Bijvoorbeeld bij het ontwijken van een verdediger tijdens voetbal of wegdraaien van een tegenstander bij hockey. In meer dan 70% van de gevallen dat een kruisband scheurt is er zelfs geen contact met, of een tegenstander in de buurt, ook wel non-contact trauma.

Het voornaamste onstaansmechanisme is een valgus/exorotatie trauma, waarbij het onderbeen naar buiten draait in combinatie met een X-stand van de knie. Een veelvoorkomende oorzaak tijdens skiën is een te strak afgestelde ski, waarbij tijdens een val de ski aanblijft en naar buiten draait terwijl de knie verder naar binnen draait. Het scheuren van de kruisband gaat helaas ook vaak gepaard met ander letsel aan de knie zoals, meniscus en/of binnen- en/of buitenbandletsel.

De symptonen van een voorste kruisband ruptuur

Een van de meest herkenbare symptomen tijdens het oplopen van een kruisbandruptuur is een knappend gevoel of geluid in de knie, met daarbij flinke pijn. Nadat er schade is ontstaan komt er vocht in het kniegewricht (hydrops) wat soms gepaard gaat met een bloeding (haemarthros). We spreken van een haemarthros als er direct of tot ongeveer 12 uur na het trauma een forse zwelling ontstaat. Dit gaat vaak gepaard met een voorste kruisband ruptuur. Naast de zwelling en pijn kan er een gevoel van instabiliteit (giving way) ontstaan, waarbij je knie instabiel aanvoelt bij dagelijkse activiteiten die hiervoor zonder problemen gingen.

Onze
Knie

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

De diagnose en de behandeling van een voorste kruisband ruptuur

Stel, je kan alle bovenstaande vakjes met symptomen aankruisen. Wat ga je nu doen? Moet je eerst naar de huisarts of kan je beter direct een afspraak maken met de fysio? Moet er een röntgenfoto of MRI gemaakt worden van je knie? Kom gerust langs voor een afspraak met een van onze gespecialiseerde fysio’s. Wij kunnen je knie direct beoordelen en het eerste advies geven. Indien nodig sturen we je meteen naar de huisarts, zodat deze een verwijzing kan regelen voor een MRI of een consult met een orthopeed. We hebben een goede samenwerking met een aantal orthopedisch chirurgen in de omgeving van Amsterdam, waar je indien nodig snel terecht kan met jouw knieklacht.

Op het moment dat een de orthopeed bevestigd dat je voorste kruisband is gescheurd kan je een keuze maken tussen een operatief of conservatief traject. De orthopeed, maar ook de fysio, zal samen met jou tot een advies komen voor je verdere herstel. Maar uiteindelijk maak je zelf de keuze voor een eventuele operatie of niet.

De keuze voor een operatie hangt ook sterk af van wat je weer wilt gaan doen en de mate van instabiliteit die je ervaart in je dagelijkse activiteiten. Bij sporten waarbij je veel moet wenden/keren (denk aan; voetbal, hockey, handbal etc.) wordt meestal geadviseerd om te opereren. Sporten waarbij je weinig draaibewegingen hoeft te maken, zoals hardlopen en fietsen (eventueel skiën), kunnen ook prima een conservatief traject volgen.

Indien je kiest voor een operatie, volgt een intensieve revalidatie van minimaal 10 tot 12 maanden, waarbij je drie keer per week doormiddel van manuele behandelingen, kracht- en veldtraining aan jouw herstel zal gaan werken. Dit alles vraagt dus veel commitment en doorzettingsvermogen om je revalidatie goed te volbrengen.

Bij Fysiomed hebben we veel ervaring met dit soort revalidaties en kunnen wij jou hier uitstekend doorheen loodsen. We beschikken over moderne trainingsfaciliteiten zoals; een “Rehab Gym” met medische revalidatie apparatuur, een “Game Ready” koelmachine wat je gedurende je revalidatie zeker nodig gaat hebben en we bieden 3x per week veldrevalidatie trainingen aan. Recente wetenschap wijst uit dat veldtrainingen als onderdeel van je revalidatietraject de kans op een her-ruptuur verkleinen.   

Daarnaast hanteren we bij iedere kruisbandrevalidatie ons op criteria gebaseerde kruisband- en testprotocol, uitgevoerd door ervaren testers uit ons Test Center. Zodat we jouw progressie objectief kunnen blijven meten totdat je weer klaar bent om te gaan doen waarvoor je het allemaal deed: veilig terug naar jouw geliefde sport!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Fysiotherapie, Personal Training, (top)Sport Performance Training, Manueel Therapie, het kan allemaal in ons sport medisch centrum in Amsterdam Zuid of Weesp. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt om te presteren.

Direct contact

Ma – do

07:00 – 22:00

Vr

07:00 – 20:00

Za – zo

09:00 – 17:00

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Gewenste locatieverplicht
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Energize your goals

Wij zijn Fysiomed uit Amsterdam Zuid, wij zijn er voor iedereen. Voor iedereen die zijn prestaties wil optimaliseren en voor iedereen die zijn prestaties wil maximaliseren. Haal je alles uit jezelf, of eis je alles van jezelf. Dat is het verschil tussen sport en topsport. Wij zijn topsporters in tijden van revalidatie en prestatie. Zowel in het binnen- als buitenland. Kom langs in Amsterdam Zuid of Weesp!

Volg ons op sociale media