Fysiotherapie bij een enkelverzwikking

Een enkelverzwikking is een veelvoorkomende blessure die iedereen op een gegeven moment kan overkomen. In de meeste gevallen herstel je binnen een paar weken, maar soms kunnen enkelverzwikkingen leiden tot aanhoudende problemen. In dit artikel bespreken we wat een enkelverzwikking precies is, hoe deze kan worden voorkomen en behandeld, en waarom het raadzaam is om hulp te zoeken bij een fysiotherapeut.

Ben je onzeker over de ernst van je blessure? Onze praktijk in Amsterdam Zuid heeft specialisten die je graag bijstaan.

Wat is een enkelverzwikking?

Het enkelgewricht kent een complexe structuur, bestaande uit verschillende botten, ligamenten en pezen. Een enkelverzwikking treedt op wanneer een van deze ligamenten wordt uitgerekt of gescheurd als gevolg van een plotselinge beweging, zoals het verdraaien van de enkel. Dit kan pijn, zwelling en instabiliteit veroorzaken, en het kan variëren van een milde verstuiking tot een ernstige blessure. De medische term voor deze aandoening staat bekend als een “Enkel Distorsie”.

Ontstaan van een enkelverzwikking

De meeste enkelverzwikkingen gebeuren zonder aanwijsbare reden, maar er zijn enkele risicofactoren en situaties die het risico op enkelverzwikking vergroten:

 1. Sportblessures: Veel enkelverzwikkingen treden op tijdens sportactiviteiten, vooral bij sporten die snelle wendingen en sprongen vereisen.
 2. Oneffen terrein: Lopen of rennen op ongelijke ondergronden kan het risico op verzwikking vergroten.
 3. Schoeisel: Onjuist schoeisel of versleten schoenzolen kunnen bijdragen aan enkelblessures.
 4. Eerdere enkelblessures: Als je eerder een enkelverzwikking hebt gehad, ben je vatbaarder voor herhaling. Juist daarom is een controlle door een professional enorm waardevol!

Symptonen van een enkelverzwikking

De meest voorkomende symptomen zijn als volgt:

 • Pijn: Direct na een enkelverzwikking ervaar je in veel gevallen pijn, vaak aan de buitenkant van de enkel.
 • Zwelling (oedeem): Binnen enkele uren na het voorval of incident kan de enkel opzwellen als gevolg van ontsteking. De zwelling kan de mobiliteit van de enkel beperken.
 • Blauwe plekken (ecchymose): Bloedvaten kunnen beschadigd raken bij een enkelverzwikking, wat tot uiting komt middels blauwe plekken op en rond de enkel.
 • Beperkte mobiliteit: Als gevolg van pijn en zwelling kan de mobiliteit van de enkel verminderen, waardoor lopen en bewegen lastiger kan zijn.
 • Instabiliteit: Sommige mensen kunnen na een enkelverzwikking gevoelens van instabiliteit in de enkel ervaren, wat kan leiden tot een verhoogd risico op herhaling van het letsel.

Onze

Enkel & Voet

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Fases van een enkelverzwikking

Het herstel van een enkelverzwikking bestaat doorgaans uit drie fasen:

Fase 1: de acute fase
Tijdens deze fase ervaar je pijn, zwelling en mogelijk blauwe plekken. Het is belangrijk om onmiddellijk te rusten, ijs aan te brengen en de enkel hoog te leggen om de zwelling te verminderen. In onze “Recovery Zone” beschikken we over hoogwaardige producten die je hierbij ondersteunen; bijvoorbeeld de “Game Ready” een Ijscompressie machine.

Fase 2: de sub-acute fase 
In deze fase begint de zwelling af te nemen, maar de enkel kan nog steeds instabiel aanvoelen. Fysiotherapie kan helpen bij het herstellen van de beweeglijkheid en kracht in de enkel.

Fase 3: de herstelfase 
Tijdens de herstelfase werk je aan het opbouwen van de enkelsterkte, stabiliteit en mobiliteit. Fysiotherapie is cruciaal om terug te keren naar normale activiteiten en het voorkomen van toekomstige blessures. Naast Fysiotherapeuten hebben we ervaren testers die jou middels het afnemen van een aantal testen een passend advies geven ter preventie van het her-blesseren.

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
 • Ma - do 07:00 - 22:00
 • Vrij 07:00 - 20:00
 • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download