Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in de rug

Zenuw

Wat is een zenuwcompressie

Iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Jaarlijks krijgen steeds meer mensen last van rugklachten, mede doordat we veel meer zitten. Een beknelde zenuw, ook wel zenuwcompressie genoemd, is een van de gevolgen van lang zitten en een veel voorkomende oorzaak van rugpijn. Een zenuw in de rug raakt bekneld wanneer een andere structuur, bijvoorbeeld een bot druk uitoefent op de zenuw. Dit leidt tot een verscheidenheid aan klachten. Fysiotherapie kan uitkomst bieden.

Zenuwen spelen een belangrijke rol bij het overbrengen van motorische en sensorische informatie. Informatie over tast, druk en temperatuur worden doorgegeven aan de hersenen door zenuwen. Ook spelen zenuwen een rol bij het aansturen van spieren. Wanneer een zenuw bekneld is, kan dat de informatieoverdracht beperken. Dit kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven. In dit artikel lees je wat voor zorg een fysiotherapeut kan bieden wanneer je last hebt van een beknelde zenuw in de rug.

Ontstaan van een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw in de rug kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak leidt een samenloop van omstandigheden tot een beknelde zenuw. Zo kan een verkeerde houding, plotselinge beweging of overbelasting van de rug zorgen voor een beknelde zenuw. Ouderdom zorgt voor een grotere kans op het krijgen van een beknelde zenuw, omdat de rugwervels comprimeren en de tussenwervelschijven degenereren. Met andere woorden: de rug wordt kleiner. De bekendste oorzaken van een beknelde zenuw in de rug zijn hernia, artrose en spinale stenose.

Hernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De kern van de schijf is gaan lekken door een beschadiging. De uitstulping drukt tegen een zenuw, waardoor deze bekneld raakt.

Artrose
Bij artrose zijn de tussenwervelschijven aangetast. Hierdoor glijden de rugwervels niet meer soepel over elkaar. Door het op elkaar drukken van de wervels kan een rugzenuw bekneld raken.

Spinale stenose
Een stenose is een vernauwing in het wervelkanaal of een vernauwing op de plek waar de zenuw het ruggenmerg verlaat. Hierdoor kan de zenuw klem komen te zitten, wat leidt tot klachten.

Symptonen van een beknelde zenuw in de rug

Een beknelde zenuw kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kun je last hebben van pijn, krachtsverlies, tintelingen, gevoelloosheid en afwezigheid van reflexen. Wanneer de beknelde zenuw gelokaliseerd is in de onderrug kan spierzwakte in de rug, heupen, benen en voeten optreden.

De pijn kan uitstralen naar andere gebieden, zoals het been of de heup. Dit kan aanvoelen alsof je been slaapt. Soms kan zelfs hoesten, niezen of persen leiden tot hevige en UITSTRALENDE PIJN.

Onze

Rug

specialisten

We hebben fysiotherapeuten, orthomanuele artsen, sportartsen, voedingsdeskundigen, (sport)psychologen, personal trainers en nog veel meer specialisten in huis. Ons doel: jou beter laten presteren!

Je eerste afspraak bij een fysiotherapeut

De eerste afspraak bij de fysiotherapeut zal bestaan uit een onderzoek waarbij jouw voorgeschiedenis en huidige klachten zullen worden besproken. Afhankelijk van de mate van de fase waarin de enkel zich bevindt zal een behandelplan worden opgesteld. Het doel van de behandeling is om de klachten sneller te verhelpen. Met de juiste fysiotherapie is de genezing van een verzwikte enkel vaak veel sneller.

Je kiest voor Fysiomed

Omdat wij zorg van topsportkwaliteit nastreven. Wij willen samen met jou op het hoogste podium waar je op actief bent presteren. Of je nou een topsporter, topverkoper of topbloemist bent. Bij het leveren van topsportkwaliteit hoort een betrokken, flexibele en leergierige houding. Met openingstijden tot 22:00 doordeweeks is er altijd plek wanneer het jou uitkomt. Ook in het weekend zijn wij voor jou open. Je kunt vaak dezelfde dag nog terecht. 

Ook kijken wij verder dan de pijnplek. Om zo verdere blessures waar mogelijk te voorkomen. Een duurzame behandeling, dat streven wij na. Wij geloven dat lichaam, geest en energie in balans moeten zijn om optimaal te presteren. Vandaar dat wij met veel specialisten werken. Zo kunnen wij voor iedereen maatwerk leveren. Dit alles doen wij al 30 jaar lang. Ervaring ontbreekt dus ook zeker niet. 

Wat jouw doel ook is; Energize your Goals! 

Je zorgverzekering

Fysiotherapie zit voor een deel in het basispakket van je zorgverzekering. Wat je vergoedt krijgt is afhankelijk van je leeftijd en reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kunt je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. Het is een van de meest gekozen dekkingen. Declaraties verlopen via je zorgverzekering. Controleer je polis om in te zien hoeveel behandelingen je vergoed krijgt. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Bekijk hier de vergoedingen per verzekeraar

Maak een afspraak

Wij zijn er om jou te helpen. Plan een intake in om erachter te komen wat jij nodig hebt.

Neem contact op

020 56 08 920
  • Ma - do 07:00 - 22:00
  • Vrij 07:00 - 20:00
  • Za - zo 09:00 - 17:00
info@fysiomed.org IJsbaanpad 6 1076 CV Amsterdam Zuid

Heb je een vraag? Wij geven graag het antwoord.

Optioneel
Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op! 
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

File download